Izložba djela Pabla Pikasa, Viktorije Rabžajeve i Radeta Babića

Srna
Izložba djela Pabla Pikasa, Viktorije Rabžajeve i Radeta Babića

Kozarska Dubica - U Kozarskoj Dubici večeras je otvorena izložba grafika Pabla Pikasa, umjetničkih djela slikarke i restauratorke Viktorije Rabžajeve i slika sa motivima rijeke Une slikara Radeta Babića.

Organizator izložbe je Turistička organizacija opštine Kozarska Dubica u saradnji sa opštinskom upravom, a izloženo je više od 30 djela, među kojima grafike Pikasa iz ciklusa “Volard”, koje su nastale tridesetih godina prošlog vijeka, kao i poštanske marke inspirisane likom i djelom tog velikog umjetnika.

Direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur kaže da ova izložba pokazuje da se u Dubici poštuje slikarstvo.

“Nastavljamo tradiciju u vezi sa održavanjem Međunarodne likovne kolonije, koju smo u Kozarskoj Dubici organizovali 2013. godine, a povezanost naše opštine sa Pablom Pikasom datira još od 1964. godine, kada je Dubičaninu Bošku Šiljegoviću na kongresu Komunističke partije u Parizu darovan autoportret, grafika Pikasa žGlava muškarcaž”, rekla je Koturova.

Ona je dodala da je autoportret “Glava muškarca” izložen u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici i svakodnevno dostupan svim posjetiocima i građanima.

“Večaras je i ta slika izložena pošto je ona bila ideja vodilja Turističkoj organizaciji opštine Kozarska Dubica pri organizovanju izložbe”, naglasila je Kotureva i dodala da je izložba organizovana povodom obilježavanja 27. aprila - Dana opštine Kozarska Dubica.

Kotureva je potvrdila da će izložba u hotelu “Cepter” u Kozarskoj Dubici za sve posjetioce biti otvorena do 1. maja od 10.00 do 20.00 časova, te da je prodajnog karaktera.

Rade Babić, slikar rođen u Kozarskoj Dubici, nastanjen u Banjaluci, kaže da je izloženo sedam njegovih slika sa motivima rijeke Une, rađene tehnikom ulje na platnu.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj poštovalaca umjetnosti iz Kozarske Dubice i drugih opština.

Opština Kozarska Dubica obilježava danas Dan opštine, koji je ustanovljen u znak sjećanja na 27. april 1945. godine kada je područje opštine osobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana