Istoričaru Miri Radojević uručena nagrada "Vladimir Ćorović"

Srna
Istoričaru Miri Radojević uručena nagrada "Vladimir Ćorović"

Gacko - Svečanom akademijom i uručenjem nagrade "Vladimir Ćorović" istoričaru Miri Radojević za djelo "Srpski narod i jugoslovenska kraljevina 1918-1941", večeras su u Gacku otvoreni Ćorovićevi susreti istoričara i naučni skup istoričara.

Žiri za dodjelu nagrade, koji je činio predsjednik Miloš Ković i članovi Radmilo Pekić i Draga Mastilović, ocijenio je da je Radojevićeva ovim djelom značajno obogatila srpsku istoriografiju.

“Riječ je o djelu koje je nastalo iz višegodišnjih istraživanja i promišljanja istorije jugoslovenske ideje i države. Djelo je istraživački novo, saznajno bogato, inovativno, izvorno utemeljeno i pouzdano, te u potpunosti zaslužuje ovo visoko priznanje”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Radojevićeva je izjavila da joj priznanje mnogo znači budući da pripada generaciji istoričara koja je vaspitavana na djelima Vladimira Ćorovića, čije ime je pojam ozbiljnog istoričara, koga su doživljavali kao temelj srpske istoriografije.

“Novo je to što sam imala priliku da učim na saznanjima do kojih je došlo nekoliko generacija istoričara, da koristim njihove radove i da upotrebim ono čime se ja bavim četvrt veka. Uspela sam da ispoljim ljubav prema književnosti i da otuda ubacim neke nove teme i izvore koji se obično ne koriste u istoriografiji, kao na primjer stihove Milana Rakića, odnosno njihov značaj za generaciju koja je stvarala jugoslovensku državu”, rekla je Radojevićeva novinarima.

Ona je istakla da joj je posebno drago što je knjiga “Srpski narod i jugoslovenska kraljevina 1918-1941” dobila ovu nagradu, naročito zbog toga što je konkurencija za dodjelu bila velika.

Mira Radojević je srpski istoričar, univerzitetski profesor i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Bavi se istraživanjima u oblasti političke i društvene istorije Srbije i Jugoslavije u prvoj polovini 20. vijeka.

Naučni skup istoričara koji se održava u okviru Ćorovićevih susreta istoričara počeće sutra, a ovogodišnja tema je “Srpski dobrovoljci iz Rusije i Amerike”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana