“Igre i transformacije” Danijele Mihić od petka u Galeriji “Plus”: Pogled na sebe i druge kroz umjetnost

Milanka Mitrić
“Igre i transformacije” Danijele Mihić od petka u Galeriji “Plus”: Pogled na sebe i druge kroz umjetnost

BANjALUKA - “Igre i transformacije” naziv je izložbe mlade banjalučke umjetnice Danijele Mihić koja će od petka biti dostupna u Galeriji “Plus”.

Na izložbi će biti predstavljene serije slika “Lica/Faces” (2019/2020), stop-moušn animacije i njihove scenografije (2020), te nova serija slika - Danas sam… (2021).

- Danijela Mihić se izdvojila po izuzetnom talentu i lakoći eksperimentisanja sa različitim medijima putem kojih izražava svoj umjetnički potencijal. U radu ove umjetnice prepoznaje se jasno definisan i autentičan vizuelni izraz, a njeno polje interesovanja su crtež, slikarstvo, stop-moušn animacija i lutkarstvo. U radovima se bavi preispitivanjem raznolikosti identiteta - kako sopstvenog, tako i identiteta osoba iz svog neposrednog okruženja i samog društva, a glavni motivi su joj portret i autoportret - navode iz Galerije “Plus” o Mihićevoj, koja je dobitnica prošlogodišnje nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ova nagrada podrazumijeva upravo organizovanje izložbe, a praksa nagrađivanja studenata završnih godina na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci traje od 2001. godine.

- Zahvalna sam Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske jer je ovakvo priznanje dodatno pokrenulo moju motivaciju za rad i istraživanje. Takođe, mislim da je veoma važno razmišljati kako će se rad ponašati u prostoru i kakav će utisak imati na publiku - kazala je ranije sama umjetnica za “Glas Srpske” govoreći o radu i pripremama postavke.

Mihićeva je rođena 1997. godine u Banjaluci. Prošle godine diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, na odsjeku za slikarstvo. Učestvovala je na nekoliko kolektivnih izložbi i dobitnica je brojnih nagrada za najbolji rad. Bila je finalistkinja nagrade ZVONO (Young Visual Artist Award) za najboljeg savremenog umjetnika/cu u BiH za 2020. godinu.

Izložba u Galeriji “Plus” biće otvorena do 30. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana