“Игре и трансформације” Данијеле Михић од петка у Галерији “Плус”: Поглед на себе и друге кроз умјетност

Миланка Митрић
“Игре и трансформације” Данијеле Михић од петка у Галерији “Плус”: Поглед на себе и друге кроз умјетност

БАЊАЛУКА - “Игре и трансформације” назив је изложбе младе бањалучке умјетнице Данијеле Михић која ће од петка бити доступна у Галерији “Плус”.

На изложби ће бити представљене серије слика “Лица/Faces” (2019/2020), стоп-моушн анимације и њихове сценографије (2020), те нова серија слика - Данас сам… (2021).

- Данијела Михић се издвојила по изузетном таленту и лакоћи експериментисања са различитим медијима путем којих изражава свој умјетнички потенцијал. У раду ове умјетнице препознаје се јасно дефинисан и аутентичан визуелни израз, а њено поље интересовања су цртеж, сликарство, стоп-моушн анимација и луткарство. У радовима се бави преиспитивањем разноликости идентитета - како сопственог, тако и идентитета особа из свог непосредног окружења и самог друштва, а главни мотиви су јој портрет и аутопортрет - наводе из Галерије “Плус” о Михићевој, која је добитница прошлогодишње награде Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Ова награда подразумијева управо организовање изложбе, а пракса награђивања студената завршних година на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци траје од 2001. године.

- Захвална сам Музеју савремене умјетности Републике Српске јер је овакво признање додатно покренуло моју мотивацију за рад и истраживање. Такође, мислим да је веома важно размишљати како ће се рад понашати у простору и какав ће утисак имати на публику - казала је раније сама умјетница за “Глас Српске” говорећи о раду и припремама поставке.

Михићева је рођена 1997. године у Бањалуци. Прошле године дипломирала је на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, на одсјеку за сликарство. Учествовала је на неколико колективних изложби и добитница је бројних награда за најбољи рад. Била је финалисткиња награде ЗВОНО (Young Visual Artist Award) за најбољег савременог умјетника/цу у БиХ за 2020. годину.

Изложба у Галерији “Плус” биће отворена до 30. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана