Filmski festivali odaju počast Kirku Daglasu

Agencije
Filmski festivali odaju počast Kirku Daglasu

Filmski festivali u Kanu, Berlinu i Veneciji odali su počast američkom glumcu Kirku Daglasu, koji je umro u srijedu u 104. godini.

Festival u Kanu oprostio se od nezaboravnog glumca koji je predsedavao žiriju 1980. godine.

Kirk Daglas "ostaće besmrtan u našem sjećanju i srcima", rekla je francuska filmska glumica Brižit Bardo i dodala da se s tom američkom zvijezdom "zatvara velika zlatna knjiga američkog filma", a da je ona "izgubim nježno prijateljstvo koje je trajalo 67 godina".

"U 1980. godini Festival je imao ogromnu čast što je Kirk Daglas predsjedavao žiriju koji je nagrade dodijelio filmovima 'Sav taj džez' u režiji Boba Fosa i 'Kagemuša, sjena ratnika' japanskog velikana Akire Kurosave... Dirljiva sjećanja na čovjeka, počast legendarnom glumcu i saučešće njemu bliskim ljudima", napisali su na Tviteru organizatori Kanskog festivala.

"Bio je jako lijep muškarac koji je plenio pojavom, izgledom. Bez toga u Holivudu ne možete graditi karijeru. Bio je par velikana kao što su Bert Lankaster, Marlon Brando, Montgomeri Klift, Geri Kuper", rekao je predsjednik Festivala Gil Jakob. Bio je "ličnost, vrlo uticajan, sve je izgradio sam, imao je prkosnu volju", dodao je.

Kirk Daglas je jako dobro govorio francuski i upravo je u Kanu upoznao svoju drugu suprugu An Bajdens, s kojom se venčao 1952. Bio je prvi put član žirija 1970, a predsedavao mu je 1980. godine.

"S velikom tugom primili smo vijest o smrti holivudske legende Kirka Daglasa, jednog od džinova zlatnog doba filma. Za svog života primio je bezbrojna priznanja, među njima i počasnog Medveda", napisali su organizatori Filmskog festivala u Berlinu.

"Zbog Kirka Daglasa (1916-2020)", napisano je na profilu venecijanske Mostre na Tviteru uz objavljenu fotografiju glumca u Veneciji 1953. i citat njegove rečenice "Sva su djeca prirodni glumci, a ja sam još uvek dijete".

Snimao film u Jugoslaviji

Jugoslaviju je posetio prvi put tokom šezdesetih, o čemu svedoči i tonski snimci.

"Došao sam da bih snimio film, ali i da vidim Jugoslaviju i predsjednika Tita", rekao je Daglas, prema ovom snimku.

Ono što je zatekao uverilo ga je da je Jugoslavija prava destinacija za ljubitelje sedme umjetnosti.

''Oduševljen sam onim što sam video u filmskoj industriji", dodao je.

I tako se tada već iskusni glumac Daglas oprobao i kao reditelj, baš u Jugoslaviji.

Film Protuva snimao je sa Fabijanom Šovagovićem, Denijem de Vitom i Lesli En Daun sedamdesetih godina, nalik na stare vesterne koji se vraćaju avanturama i jahanju, a bez krvi i nasilja.

Za ovaj film Daglas je, navodno, napravio sopstvenu kompaniju kako bi prikupio novac - suprugu je uposlio da bude producent, a sinove zadužio u okviru ekipe.

''Ako film propadne, mogu da okrivim celu porodicu Daglas", rekao je Daglas, prema navodima filmskih magazina tog doba.

Vlajčić smatra da je snimanje u Jugoslaviji manje važno.

''U Jugoslaviji su se, uglavnom, snimali osrednji filmovi, sa retkim izuzecima. I kada su ovde snimali sjajni glumci kao Ričard Barton, koji je ovde igrao u nekom ratnom filmu - to je bila njegova najgora uloga", navodi on

Kad je primetio da ga izdaje snaga, Daglas se sam povukao, što je velika stvar, ističe Vlajčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana