Filip David za Glas Srpske: U manjim mjestima umire sve sem biblioteka

Aleksandra Glišić
Filip David za Glas Srpske: U manjim mjestima umire sve sem biblioteka

Beograd - Umjetnost je za neke ljude način života, od koraka do koraka stvaraju knjige, filmove, muziku, slike, a svaki dan prilika je za nove izazove.

Jedan od takvih je i književnik Filip David, autor brojnih knjiga, TV drama, filmskih scenarija, zahvaljujući kojima je vlasnik bogate kolekcije nagrada koje je dobijao u Srbiji, ali i na svjetskim festivalima. Najveću medijsku pažnju dobio je kada je prije dvije godine postao dobitnik "NIN-ove nagrade" za najbolju knjigu, a do danas su njegova djela među najčitanijim u Srbiji.

U književnoj radionici ovog majstora pera nema odmora, a za "Glas Srpske" je pričao o onome što tek treba da se nađe pred čitaocima, ulozi pisca u našem vremenu i problemima koji vladaju na umjetničkoj sceni.

- Uvek postoji neki rukopis u nastajanju, samo je pitanje da li će od toga nešto biti. Kad sednete da pišete, ipak ste neka vrsta početnika i ne znate hoćete li završiti posao koji radite. Tu vam prethodno iskustvo ne znači mnogo, jer se ne smete ponavljati, ali morate zadržati sopstveni stil - kaže pisac, čija je knjiga "Kuća sećanja i zaborava", za koju je dobio "NIN-ovu nagradu", do sada prodata u 40.000 primjeraka.

Priznaje da se tek poslije ovog priznanja osjećao kao književna zvijezda, koju zovu da svuda gostuje, dok čitaoci pristižu sa svih strana.

- U manjim mestima po unutrašnjosti Srbije sve je zamrlo, nema posla, velike firme su se ugasile, ali biblioteke postoje i tu se okupljaju ljudi. Zahvaljujući njima postoji kulturni život i u malim sredinama. Apelovao sam, kad god sam bio u prilici i na vlast i na one koji kroje kulturnu politiku da pomognu bibliotekama - ističe David, koji je cijeli život u vezi sa filmskom umjetnošću i kreiranjem programa na televizijama.

Podsjeća da su se pisci oduvijek žalili da od pisanja teško žive.

- I u zlatna vremena za umetnike u bivšoj Jugoslaviji bilo je samo nekoliko pisaca koji su imali velike tiraže i mogli od toga da žive. Većina mora da se bavi nekim drugim poslovima i tako je svuda u svetu. Ali pisanje u Srbiji je težak i zaludan posao. Ne vredi kukati, treba raditi, ali biti profesionalni pisac u našim uslovima ti je težak i vrlo često zaludan posao. Najbolje prolaze knjige koje su osrednjeg kvaliteta, sa izrazito kič sadržajem.

Nije ni najmanje zadovoljan onim što se može pogledati na TV mrežama u regionu.

- Kvalitet programa na većini televizija je jednom rečju katastrofa. To se dešava jer je postao važan samo rejting. Kada pogledamo rijaliti programe, to je spuštanje na najniži nivo, zadovoljavanje najprimitivnijeg ukusa. To se posle ogleda ne samo u kulturi nego u našem sveukupnom životu i utiče na ponašanje ljudi - smatra pisac, ukazujući na to da je situacija loša i u kinematografiji, pozorištima, izdavačkim kućama.

Upravo u novim generacijama vidi mogućnost za promjene.

- Ubeđen sam da dobri čitači uvek požele da nešto napišu. Zavisi samo na kakvoj ćemo ih literaturi vaspitavati. Nije isto ako čitaju kvalitetne knjige i zabavnu literaturu - rekao je pisac koji iza sebe ima djela vrijedna pažnje.

Ne smijemo, dodaje, sve da zasnivamo na profitu.

- Treba postojati neki kulturni nivo i kriterijumi. Ali to sve pada u vodu kada nam kažu: "Opstaćete jedino ako sami sebe izdržavate" - zaključio je Filip David.

Velike izdavačke kuće

Što se tiče književnosti Filip David izlaz vidi u osnivanju izdavačkih kuća, koje bi finansirala država.

- Trebalo bi da budu održani kriterijumi objavljujući remek-dela svetske književnosti. To je neophodno ako hoćete da se razvija dobar ukus kod publike. Danas postoje vrlo uspešne privatne izdavačke kuće koje su prinuđene da se okrenu zaradi i profitu - ukazuje David napominjući da treba naći zlatnu sredinu između tržišta i obrazovanja mlade publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana