Đurić organizovao prijem u čast Abramović i 140 godina

Tanjug
Foto: GS

NjUJORK - Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić sinoć je u Njujorku organizovao prijem u čast Marine Abramović i velikog jubileja 140 godina diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Prijemu su prisustvovali brojni zvaničnici američke administracije na čelu sa savjetnikom ambasadora SAD u UN Elizabet Milard koja je podsjećajući na znamenite Srbe poput Nikole Tesle, Dejvida Vujića, poručila da se uvijek kada Srbi i Amerikanci zajedno rade, kreiraju, stvaraju i igraju dešavaju velike stvari.

 

Na skupu na kojem je Ðurić kao specijalni izaslanik presjednika Srbije uručio zlatnu medalju jednoj od najznačajnijih umjetnica današnjice, pročitano je pismo predsjednika Srbije u kojem je u svoje i ime srpskog naroda izrazio najdublje poštovanje za rad Marine Abramović.

 

“Srbija Vas čeka otvorenog srca, čekamo vaše nove performanse i nove uspehe”, porčio je predsjednik Aleksandar Vučić i podsjetio da je izložba “Čisač” koju je videlo više od 60.000 ljudi bila primjer saradnje države i umjetnika, a koja između ostalog pokazuje i potvrđuje novu politku države prema kulturi.

 

Marina Avramović naglasila je da ju je priznanje koje je dobila iz svoje zemlje za svoj rad, duboko dotaklo.

 

Podsjetila je da njena umjetnost nije kao slikarstvo, koje svi kada požele mogu vidjeti u muzeju ili galeriju, jer iza završenog performansa mora da ostane utisak i sjećanje koje će čovjek uvijek nositi sa sobom.

 

Dodala je da za njenu umjetnost ne bi trebalo da postoji neko posebno znanje teorije već da je važno da svaki čovjek, bio on čistac ili presjednik osjeti tu energiju i emocije.

 

Kako kaže, važno je što je njen performans u MoMi koji je privukao 850.000 posjetilaca, više nego bilo koga drugog živog umjetnika, pokazao da je taj vid izražavanja važan i živ dio umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana