Ђурић организовао пријем у част Абрамовић и 140 година

Танјуг
Foto: ГС

ЊУЈОРК - Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић синоћ је у Њујорку организовао пријем у част Марине Абрамовић и великог јубилеја 140 година дипломатских односа двију земаља.

Пријему су присуствовали бројни званичници америчке администрације на челу са савјетником амбасадора САД у УН Елизабет Милард која је подсјећајући на знамените Србе попут Николе Тесле, Дејвида Вујића, поручила да се увијек када Срби и Американци заједно раде, креирају, стварају и играју дешавају велике ствари.

 

На скупу на којем је Ðурић као специјални изасланик пресједника Србије уручио златну медаљу једној од најзначајнијих умјетница данашњице, прочитано је писмо предсједника Србије у којем је у своје и име српског народа изразио најдубље поштовање за рад Марине Абрамовић.

 

“Србија Вас чека отвореног срца, чекамо ваше нове перформансе и нове успехе”, порчио је предсједник Александар Вучић и подсјетио да је изложба “Чисач” коју је видело више од 60.000 људи била примјер сарадње државе и умјетника, а која између осталог показује и потврђује нову политку државе према култури.

 

Марина Аврамовић нагласила је да ју је признање које је добила из своје земље за свој рад, дубоко дотакло.

 

Подсјетила је да њена умјетност није као сликарство, које сви када пожеле могу видјети у музеју или галерију, јер иза завршеног перформанса мора да остане утисак и сјећање које ће човјек увијек носити са собом.

 

Додала је да за њену умјетност не би требало да постоји неко посебно знање теорије већ да је важно да сваки човјек, био он чистац или пресједник осјети ту енергију и емоције.

 

Како каже, важно је што је њен перформанс у МоМи који је привукао 850.000 посјетилаца, више него било кога другог живог умјетника, показао да је тај вид изражавања важан и жив дио умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана