Dimić: Uloga u Zafranovićevom filmu najznačajnija u životu

Tanjug
Foto: tanjug

BEOGRAD- Glumac Džek Dimić izjavio je da je više nego počastvovan što će igrati u predstojećem filmu reditelja Lordana Zafranovića "Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)" i da mu je to najznačajnija uloga u životu.

"Mogu reći da je jako zahtijevna i da mene i ekipu čeka ogroman posao na filmu koji je po meni jedan od najznačajnijih projekata u regionu u posljednjih 30 godina, jer je baziran na dokumentima i istini, a Zafranović je odličan poznavalac tematike", rekao je Dimić agenciji Tanjug..

Srpski glumac koji već godinama gradi inostranu karijeru igraće jednu od glavnih uloga ustaškog zapovjednika logora u filmu koji, po scenariju Arsena Diklića (1922-1995) i Zafranovića, govori o stradanju srpskog naroda na Kozari i ustaškom logoru smrti Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

"Čovjek koga igram je sve suprotno od mene. Ovaj čovjek je kriv za hiljade nedužnih života", rekao je Dimić.

Priznavši da je za njega "jako bolan" proces pripreme za ulogu u "Zlatnom rezu 42 (Djeca Kozare" Dimić je rekao da već tri mjeseca čita, gleda i sluša materijale iz vremena kada je jasenovački logor bio aktivan u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"Mislim da će ovaj film konačno staviti tačku na ovu temu, na sve ovo što se dešavalo od 1941. do 1945. godine u tom logoru i da će biti dočarno publici na najvišem mogućem nivou", rekao je Dimić.

Prema njegovim riječima, lik koji će igrati u "Zlatom rezu 42 (Djeci Kozare)" je "baziran na istorijskim događajima, činjenicama i ljudima".

"Ne smijem o detaljima. Ne zato što mi je zabranjeno. Smatram da je etički sa moje strane da dok ne završim posao o tome ne pričam. Ali u filmu je sve dokumentovano. Moj lik je dokumentovan. Čeka me odgovoran zadatak i nadam se da ću ispuniti ono što sam zamislio i što je reditelj zamislio", napomenuo je Dimić.

Pored glumačkog posla u "Zlatnom rezu 42 (Djeci Kozare)", Dimić će pomagati u nastanku Zafranovićevog filma i kao član kreativnog tima, pošto je planirano da se snima od juna do avgusta na lokacijama u glumčevom rodnom gradu Kozarskoj Dubici i okolini.

"Zafranović je birao lokacije... Biće mi zadovoljstvo da mu pomognem. Do sad sam bio samo u ulozi glumca, ali evo ovaj put ću biti i u ulozi člana kreativnog tima jer mislim da je tema vrlo ozbiljna i jako bitna, i drago mi je da ću dati svoj doprinos", naglasio je glumac.

Dimić je rekao da je nezahvalno porediti "Zlatni rez 42 (Djecu Kozare)" sa nedavnim filmom "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića iako se radi o istoj tematici.

"Ne znam kako je rađena "Dara" nisam u tome učestvovao niti imam pravo da to komentarišem. Jedino mogu reći da je scenario Diklića i Zafranovića jedan od najboljih koje sam pročitao. Maksimalno poštujem kad je neko nešto radio na ovu temu pre, ali mislim da nije za uspredbu", rekao je Dimić.

Zafranović se tokom rediteljske karijere u nekoloko navrata bavio Drugim svetskim ratom i počinjenim zločinima u filmovima "Okupacija u 26 slika" (1978) i "Pad Italije" (1981), kao i dokumentarcem "Krvi pepeo Jasenovca" (1983), a Dimić ističe da je "gledao sve što je Lordan radio".

"Imao sam i motiv više da radim ovaj epski film sa čovekom uz čije fimove sam odrastao . Zafranovića nisam znao prije. Kad sam dobio informaciju da je zainteresovan da radi sa mnom i naknadno kad mi je ponuđena uloga naravno da je doprinijelo (odluci) i to što sam veliki poštovalac njegovog rada i opusa", rekao je Dimić.

Prema njegovim riječima, Zafranović se "uvek bavi istinom" pa je samim time i odabrao da snimanje filma bude na području Potkozarja "gdje se sve to i desilo".

"Biće tu dosta posla, ali se radujem tome i naravno posebno sam ushićen zbog svog grada i sugrađana koji su dočekali da se tako veliki film i projekat radi na našem terenu", naglasio je Dimić.

Glumac je u novembru završio snimanje serije "Klan", predstoji mu, između ostalog, rad na još 18 nastavaka "Dinastije" u aprilu i maju, a od marta ga očekuje i "Urgentni centar" u čiju novu sezonu se vraća sa ulogom doktora Kovačevića.

"Lordanov film ne želim da miješam ni sa čim i već sam svima rekao da sam od 15. maja nedostupan. Uloga predstavlja najznačajniju u mom životu", istakao je Dimić.

Glumac školovan na njujorškom institutu "Li Strazberg" kaže da se u odabiru projekata prilagođava situaciji i ulozi i da nije "jedan od onih koji žele da prilagode situaciju sebi".

"Kad mi se ponudi uloga idem prema svojim sposobnostima, nekom talentu i mogućnostima da je prihvatim i odradim. Nikad ne prihvatam uloge koje ne mogu da odradim, a ne postoji glumac koji može da igra sve uloge", ocenio je Dimić.

On je istakao da nikad ne radi "filmove koji su crno bijeli i upereni protiv nekog naroda, regiona, bilo čega" i da je sa zadovoljstvo odbio dva projekta u Sjedinjenim Državama i jedan u našem regionu.

"Odbio sam film u Americi koji je bio na temu građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Kad sam dobio sinopsis svom menadžeru sam rekao da ne želim uopšte da razgovaram na tu temu. Bez obzira što sam tad bio gladan uloga. Imao sam ih samo 15 u Americi ali sam znao da će me to koštati poslije", rekao je Dimić.

Srpski glumac kaže da se oslonio na savjet svog oca koji mu je rekao: "Sine nemoj da se izvinjavaš za nešto što nisi trebao da radiš, jer onda nisi trebao da radiš".

"On se ne razumije u moj posao ali se razumije u ljudskost. Ja sam mu mnogo dužan. Naučio me da je obraz mnogo važniji od uloge", naglasio je Dimić.

Prema njegovim riječima, iz istih razloga je u Americi odbio i film "sa tematikom na Kosovu jer je bio uperen protiv kompletog naroda", kao i jedan film u regionu prije tri godine.

Dimić je rekao da bi istu odluku donio za bilo koji film za koji shvati "da je crno bijeli, da je stereotip, da drži nekom stranu u sukobu".

"Mislim da to nijedan glumac to ne treba da radi koliko god smo gladni uloga", zaključio je Dimić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana