Dani komedije: Vječite istine o porodici

Priredila: Mirna Pijetlović
Dani komedije: Vječite istine o porodici

Bijeljina - Magija Talije spustila je na daske Dana komedije u Bijeljini u četvrtak uveče komad "Sokin i Bosina" autora Milice Konstantinović, u režiji Juga Radivojevića, a u izvođenju Teatra "Ubuntu" iz Bijeljine.

Sjajan glumački tandem, koji je pred radoznalu publiku donio ovu porodičnu priču, čine Ljiljana Blagojević, Sonja Knežević, Kalina Kovačević i Miloš Đorđević, a koji je nakon izvođenja u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini, nagrađen gromoglasnim aplauzom.

- U patrijarhalnoj Srbiji 21. veka, komedija je i dalje porodična, ona je sva vezana za majke, babe, tašte, očeve, svekrve, pašenoge, šurnaje i zetove i sva je i dalje bazirana na njihovim željama, nadama, sukobima i očekivanjima. To nije stvar retrogradnosti, niti društvenog slepila, naprotiv, to je dokaz da su neke istine večite - smatra autor komada Milica Konstantinović.

Odlična postava, maestralna Radivojevićeva režija i nevjerovatna energija doprinijeli su tome da publika, uprkos životnoj poznatoj priči porodičnih odnosa i intriga koje svakodnevno proživljavamo, s nestrpljenjem očekuje rasplet njihove kompleksne situacije.

- Upravo mi je Bijeljina ostala u sjećanju, kada smo prije gostovali, a kada su se jedna snajka i svekrva posvađale usred predstave - istakla je autor.

Glumačka postava se slaže sa Konstatinovićevom da će, uvijek biti smiješan onaj koji zna da se našali na svoj račun i da se "nasmije tako da bolno bude smešno, a ne da smešno boli".

Na 14. po redu "Danima komedije" u Bijeljini publika je proteklih dana imala priliku da uživa u istinskim teatarskim poslasticama. Zavjesa je trebalo da bude svečano spuštena u petak uveče, na Svjetski dan teatra, predstavom Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke "Celo telo tu me boli".

Dan pozorišta

Svjetski dan pozorišta obilježen je u petak predstavama širom RS. Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević čestitao je svim pozorišnim kućama u Srpskoj Svjetski dan pozorišta.

- Zahvaljujući vašoj posvećenosti pozorištu i ljubavi prema pozorišnom stvaralaštvu, kulturna scena RS je daleko bogatija, a kvalitet vašeg rada dokazali ste brojnim priznanjima na domaćoj i međunarodnoj kulturnoj sceni - ističe se u čestitki.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović je takođe uputio čestitku svim pozorištima i glumcima u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana