"Brankovom kolu" uručena "Povelja Grada Sremskih Karlovaca"

Srna
Foto: gs

SREMSKI KARLOVCI - Kulturnoj institiciji "Brankovo kolo" uručena je "Povelja Grada Sremskih Karlovaca" povodom 50 godina uspješnog postojanja.

"Povelju" je "Kolu" dodijelila opština Sremski Karlovci za izuzetan doprinos razvoju kulture tokom poluvjekovnog trajanja i njegovanja ugleda tog sremskog grada, kao jedinstvenog mjesta srpske kulture i duhovnosti.

Predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić rekao je da ovo visoko priznanje predstavlja zlatnu pupčanu vrpcu između Sremskih Karlovaca i "Brankovog kola".

"Ne postoji slovesnija nagrada koja bi pri činu svečanog uručenja više osvetlila značaj, ličnost i poeziju Branka Radičevića u Sremskim Karlovcima i srpskom jeziku", dodao je Grujičić.

On je naglasio da se u uspješnom poluvjekovnom trajanju "Brankovo kolo" nametnulo kao uticajni korektivni faktor srpske pjesničke, umjetničke i kulturne scene.

"Taj faktor nedosmisleno pokazuje da su netačne teze o kraju poezije, književnosti, umetnosti i kulture", rekao je Grujičić.

On je istakao da je "Kolo" uvijek bilo na tragu afirmacije pjesnika i umjetnika svih generacija.

"Stvarajući uslove za afirmaciju pesnika i umetnika raznih generacija u Sremskim Karlovcima i na Stražilovu, sa bogatim sadržajima i programima oni su vremenom postali obrazac kvaliteta i vrednosti", dodao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, (post)moderni svijet konstantno prijeti poeziji demonskim scenarijima i apokaliptičkim vizijama.

"Ali, talenat kao Božji beleg pri rođenju, i kroz vreme stečen dar za dar, predstavljaju meru za meru u stalnoj duhovnoj borbi i osvajanju slobode u svetu destruktivnih poruka i materijalističke prelesti", naveo je Grujičić.

On je rekao da je "Brankovo kolo" u poluvijekovnom trajanju uvijek posvećivalo posebnu pažnju mladim talentovanim pjesnicima i "njihovom etabliranju u javni kulturni život sa jasnom institucionalnom podrškom".

Opština Sremski Karlovci dodijelila je ovo priznanje "Brankovom kolu" za izuzetan doprinos razvoju kulture tokom poluvijekovnog trajanja i njegovanja ugleda Sremskih Karlovaca kao jedinstvenog mjesta srpske kulture i duhovnosti.

U obrazloženju se navodi da je "Kolo" primjer reprezentativnog tretiranja i afirmisanja pjesnika i pisaca, dramskih, muzičkih i likovnih umjetnika, filozofa i duhovnika.

"Brankovo kolo" je kulturna institucija koja organizuje istoimenu veliku pjesničku manifestaciju posvećenu Branku Radičeviću (1824 – 1853), jednom od najvećih lirskih pjesnika evropskog romantizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana