"Ruski konzul" od večeras na repertoaru banjalučkog "Sinepleksa Palas VIDEO

Ilijana Božić
"Ruski konzul" od večeras na repertoaru banjalučkog "Sinepleksa Palas VIDEO

BANjALUKA - Film "Ruski konzul" u režiji Miroslava Lekića, po istoimenom romanu Vuka Draškovića, posvećen Žarku Lauševiću, kome je naslovna uloga u ovom filmu bila posljednja, od večeras je na redovnom repertoaru banjalučkog "Sinepleksa Palas".

Film govori o srpsko-albanskim odnosima na Kosovu i Metohiji sedamdesetih godina 20. vijeka. Baš taj period možemo smatrati ključnim trenucima kosovsko-metohijske krize, koja će definisati budući suživot Albanaca i Srba. Priča prati glavnog junaka filma, srpskog doktora Iliju Jugovića koga glumi Nebojša Dugalić.

Doktor Jugović po kazni dobija premještaj u bolnicu u Prizrenu. Tu upoznaje profesora istorije Ljubu Božovića, samozvanog ruskog konzula, naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro "Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko".

Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, separatisti, a doktor Jugović ga brani.

Reditelj Miroslav Lekić, koji je i koscenarista sa Igorom Bojovićem, istakao je za srpske medije da ova dramatična priča ima izrazitu refleksiju na stvarnost koju živimo, ali je naveo i da film sluti vrijeme koje će doći.

- Naravno, ni Vuk, ni mi nismo pokušavali da se bavimo potencijalnim rešenjima, nego smo hteli da pokažemo način na koji je možda jedino moguće izaći iz problema koji je i sada aktuelan - rekao je Lekić.

Ulogu srpskog psihijatra Iliju Jugovića koji poslije smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi u Prizren, gdje dobija posao ljekara opšte prakse u lokalnoj bolnici i gdje upoznaje profesora istorije Ljubu Božovića, maestralno je odigrao Nebojša Dugalić.

Glumica Danica Radulović u "Ruskom konzulu" igra razvedenu ženu u vrijeme kada je to nailazilo na osude okoline i kada su razvedene žene nazivane raspuštenicama. Njen lik se u maloj sredini, bez zaštite muškarca, izborio da bude glavna sestra u bolnici i da zaštiti svoju egzistenciju, a onda dolazi obrazovani doktor iz Beograda i počinje da joj se dopada.

Radulovićeva je ispričala srpskim medijima da je snimanje bilo zahtjevno, jer se uz film snimala i serija, ali je dodala da glumci obožavaju svoj posao i da sve mogu izdržati.

- "Ruski konzul" je napravljen tako da apsolutno nikog ne osuđuje, bavi se malim ljudima koji se bore za život. Tu je mnogo emocija,

fantastični su likovi, dobro napisani, dobro režirani, dobra fotografija i odlična ekipa glumaca. Privući će, naravno, i poslednja uloga Žarka Luševića mada ja još uvek teško to izgovaram - priznala je Radulovićeva.

Film je premijerno prikazan na zatvaranju 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST, 3. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana