Otvoren 7. Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju: Priznanja kao kruna rada i trajanja

Ratomir Mijanović
Otvoren 7. Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju: Priznanja kao kruna rada i trajanja

Trebinje - Dodjelom “Zlatnog platana” glumcima Anici Dobroj i Irfanu Mensuru, u Trebinju je počeo 7. Festival mediteranskog i evropskog filma, ove godine pod nazivom “U sazviježđu platana”.

Izlazak na scenu ovogodišnjih laureata ovacijama je ispratila trebinjska publika, koja je do kraja ispunila bioskopsku salu Kulturnog centra, a festivalske nagrade uručili su umjetnički direktor festivala Peđa Milojević i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Trebinja Zoran Milošević, koji je prethodno festival i svečano otvorio.

- Ja sam samo Anica Dobra, a vi ste sada mene učinili najboljom. Hvala vam na tome. U svom životu snimila sam mnogo filmova i svaki od tih filmova za mene je predstavljao moj lični uspeh. Ali ovu nagradu posmatram kao uspeh jedne kulturne sredine iz koje sam proizašla i postala baš takva kakva jesam. Ova nagrada priča mnogo više jezika nego što ih pričam ja - kazala je Dobra, koja je priznala da je prvi put u Trebinju.

Glumica se na sceni pojavila sa cvjetnim vijencem koji su, kako je kazala, specijalno za nju napravile vrijedne ženske ruke iz gradskog kulturno-umjetničkog društva “Alat”, jer je poželjela da nešto ovdašnje ponese iz Trebinja.

- Svaka nagrada je za mene podjednako važna i svaka dolazi u svoje vreme. Svaka bi trebalo da predstavlja nagradu za minuli rad i drago mi je da postoje ljudi koji misle da ja i dalje imam kapaciteta da se bavim ovim poslom - dodala je Dobra.

Glumac, režiser i scenarista Irfan Mensur je takođe izrazio zadovoljstvo zbog dobijene nagrade. Objasnio je da je čitav život proveo u pozorištu, gdje se i penzionisao, te da iza sebe ima oko pedeset dugometražnih filmova.

- Ovo nije nagrada - ovo je priznanje za trajanje. Skoro 50 godina trajem, sa velikim uspesima, a sa još više neuspeha kojih se ne stidim - naveo je Mensur.

Glumac kaže da je na nagovor kuma, koji je upravo Trebinjac, još dok je gradio kuću u Beogradu u bašti posadio platan, koji je danas veliki, ali i da zna da ih Trebinje ima šesnaest i to starih 120 godina, te da je ovo jedini grad gdje postoji i zlatni platan.

Festival je otvorio dokumentarni film “Kolijevka” mlade autorke Sare Kolak iz Trebinja, a sedam festivalskih noći, igranih i dokumentarnih filmova, zatvara ostvarenje “Granice kiše”, koje je snimano na području Trebinja i u kojem igraju i trebinjski glumci.

Festival traje do petka.

Gosti i program

Tokom trajanja festivala u Trebinje će stići i poznata imena domaćeg filma Dara Džokić, Nebojša Milovanović, Radoslav Stanišić, Dragan Marinković, kao i glumačka ekipa filma “Granice kiše”.

Projekcije će biti u Kulturnom centru, Domu mladih i u bašti Hotela “Leotar”, a pored filmova iz regiona na festivalu će biti prikazana i ostvarenja iz Libana, Turske, Italije, Izraela.

Kao novina za ovu godinu najavljena je i nagrada publike za najbolje ostvarenje, a u Muzeju Hercegovine biće organizovane i filmske radionice, koje će voditi režiser iz Beograd Petar Stanojlović, reditelj iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana