Отворен 7. Фестивал европског и медитеранског филма у Требињу: Признања као круна рада и трајања

Ратомир Мијановић
Отворен 7. Фестивал европског и медитеранског филма у Требињу: Признања као круна рада и трајања

Требиње - Додјелом “Златног платана” глумцима Аници Доброј и Ирфану Менсуру, у Требињу је почео 7. Фестивал медитеранског и европског филма, ове године под називом “У сазвијежђу платана”.

Излазак на сцену овогодишњих лауреата овацијама је испратила требињска публика, која је до краја испунила биоскопску салу Културног центра, а фестивалске награде уручили су умјетнички директор фестивала Пеђа Милојевић и начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Требиња Зоран Милошевић, који је претходно фестивал и свечано отворио.

- Ја сам само Аница Добра, а ви сте сада мене учинили најбољом. Хвала вам на томе. У свом животу снимила сам много филмова и сваки од тих филмова за мене је представљао мој лични успех. Али ову награду посматрам као успех једне културне средине из које сам произашла и постала баш таква каква јесам. Ова награда прича много више језика него што их причам ја - казала је Добра, која је признала да је први пут у Требињу.

Глумица се на сцени појавила са цвјетним вијенцем који су, како је казала, специјално за њу направиле вриједне женске руке из градског културно-умјетничког друштва “Алат”, јер је пожељела да нешто овдашње понесе из Требиња.

- Свака награда је за мене подједнако важна и свака долази у своје време. Свака би требало да представља награду за минули рад и драго ми је да постоје људи који мисле да ја и даље имам капацитета да се бавим овим послом - додала је Добра.

Глумац, режисер и сценариста Ирфан Менсур је такође изразио задовољство због добијене награде. Објаснио је да је читав живот провео у позоришту, гдје се и пензионисао, те да иза себе има око педесет дугометражних филмова.

- Ово није награда - ово је признање за трајање. Скоро 50 година трајем, са великим успесима, а са још више неуспеха којих се не стидим - навео је Менсур.

Глумац каже да је на наговор кума, који је управо Требињац, још док је градио кућу у Београду у башти посадио платан, који је данас велики, али и да зна да их Требиње има шеснаест и то старих 120 година, те да је ово једини град гдје постоји и златни платан.

Фестивал је отворио документарни филм “Колијевка” младе ауторке Саре Колак из Требиња, а седам фестивалских ноћи, играних и документарних филмова, затвара остварење “Границе кише”, које је снимано на подручју Требиња и у којем играју и требињски глумци.

Фестивал траје до петка.

Гости и програм

Током трајања фестивала у Требиње ће стићи и позната имена домаћег филма Дара Џокић, Небојша Миловановић, Радослав Станишић, Драган Маринковић, као и глумачка екипа филма “Границе кише”.

Пројекције ће бити у Културном центру, Дому младих и у башти Хотела “Леотар”, а поред филмова из региона на фестивалу ће бити приказана и остварења из Либана, Турске, Италије, Израела.

Као новина за ову годину најављена је и награда публике за најбоље остварење, а у Музеју Херцеговине биће организоване и филмске радионице, које ће водити режисер из Београд Петар Станојловић, редитељ из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана