Matić pokazao sjekiru kojom je ubio rođaka!

Nebojša Tomašević
Matić pokazao sjekiru kojom je ubio rođaka!

BANjALUKA - Vinko Matić (57) iz Banjaluke, optužen za ubistvo rođaka Radomira Matića (77), u banjalučkom Okružnom sudu pokazao je koju je sjekiru koristio u smrtonosnom sukobu, a vještak za DNK analize Zoran Obradović na njoj je uočio trag koji liči na krv.

Po nalogu suda u sudnici su pokazane sve sjekire koje su oduzete od optuženog i štap koji je korišćen u sukobu. To je urađeno jer tužilaštvo nije vještačilo sredstvo kojim je počinjen zločin, odnosno sjekiru i štap.

Tužilaštvo je ranije obrazložilo da vještačenje nije rađeno jer je oduzet veći broj oruđa. Pred sudijama je tako pokazano 13 sjekira i štap, a vještak je na pet uočio tragove koji liče na krv te istakao da bi ih vještačio kao i sporni štap. Optuženi Matić je odmah rekao da je sjekira koja je prva pokazana korišćena u sukobu, te je ispričao da je njega rođak Radomir udario štapom pa su se onda oni za njega otimali. Još je rekao da nijednu sjekiru sem one prve, za koju je i rekao, nije koristio. Međutim, vještak je na njih još četiri uočio tragove koji, kako je rekao, asociraju na krv.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da će sud, kada dobije fotografije otvaranja predmeta, na sljedećem ročištu odlučiti o daljim koracima i DNK vještačenju oduzetih sjekira i štapa.

Banjalučko Okružno tužilaštvo Vinka Matića tereti za ubistvo, a kako se navodi u optužnici, rođaka Radomira usmrtio je 19. aprila 2023. godine u zaseoku Jelići u Donjim Golešima u šumi Osoje koja je u vlasništvu njegove porodice. Dodaje se da je Vinko nakon kraće svađe Radomira napao i udario štapom koji je oteo od njega, a zatim ga udario i sjekirom koju je nosio da ogradi parcelu. U optužnici stoji da je Vinko prvo štapom udario Radomira po tijelu, rukama i nogama, a potom ga je “ušicama” kao i oštricom sjekire izudarao po istim dijelovima tijela. Optuženi Vinko se nakon zločina sam prijavio policiji i rekao da je štapom istukao rođaka Radomira, ali po dolasku patrole na lice mjesta starac je već bio mrtav i vidjelo se da je udaran sjekirom. Prema pričama mještana Goleša, Vinko se u selo vratio na očevinu i često je dolazio u sukobe sa komšijama, a navodno je imao i psihičkih problema, te je bio sklon i alkoholu.

Matić je uhapšen u aprilu prošle godine i nakon ispitivanja na zahtjev Okružnog tužilaštva određen mu je pritvor, u kojem se od tada nalazi. Ta mjera mu je odlukom suda nedavno produžena.

Njegov branilac Boban Savić kazao je da se u ovom slučaju ne radi o krivičnom djelu ubistva, već o nanošenju teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom.

Bez kontaminacije

Oduzete sjekire i štap pred sudom su iz vreća sa dokazima vadili i vijeću pokazali kriminalistički tehničar Bojan Kosić i policijski službenik Svjetlana Malić. Oni su i učestvovali u pretresu kuće optuženog Vinka Matića i oduzimanju tih predmeta. Prilikom pokazivanja korišćene su rukavice i maske, koje su svi u sudnici morali da imaju kako se ne bi kontaminirali predmeti. Cijeli proces otvaranja vreća u kojima su bili dokazi i njihovo pokazivanje Kosić je i fotografisao, a snimci će biti dostavljeni sudu. Vještak Zoran Obradović je istakao da je sve organizovano na vrlo profesionalnom nivou, čime je spriječena mogućnost kontaminiranja predmeta pa su oni podobni za vještačenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana