Završena rekonstrukcija kaldrme i šetališta Guber kod Srebrenice vrijedna 100.000 KM

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA- Opština Srebrenica uložila je oko 100.000 KM za sanaciju kaldrme i trotoara na šetalištu od urbanog dijela do izvorišta i izletišta Guber, udaljenih dva kilometra od ovog gradića, te postavljanje natkrivenih klupa za odmor u prirodi, rekao je Srni načelnik ove opštine Mladen Grujičić.

On je istakao da su radovi izvedeni s ciljem uređenja šetališta i izletišta Guber, ali i kao početna faza projekta revitalizacije banjskog lječilišta uz korištenje ljekovite vode Gubera, čija je realizacija u pripremi.

Sanacija kaldrme na putu od Srebrenice do izvorišta Gubera je završena, kao i sanacija šetališta uz taj put, gdje je postavljeno pet lijepih, funkcionalnih, natkrivenih drvenih klupa ili kućica za odmor i razgovore u prirodi.

Grujičić kaže da će na proljeće biti izgrađeni još neki sadržaji, među kojima je teretana u prirodi.

"Zbog nejasne vlasničke strukture i koncesionih ugovora za Banju žGuberž i korištenje istoimene ljekovite vode opština nema pravo ništa graditi kod izvorišta izuzev sanacije postojećeg puta i šetališta. Odmaralište i šetalište Guber ove godine se posebno pokazalo kao izuzetan resurs za odmor i rekreaciju u periodu ograničenog kretanja i nemogućnosti putovanja zbog virusa korona", rekao je Grujičić.

On je izrazio očekivanje da će iduće godine biti riješena vlasnička struktura i oživljena banjska ponuda uz korištenje ljekovite vode Gubera.

Grujičić ističe da je na inicijativu opštine Srebrenica Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" iz Banjaluke, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, počela izrada studije isplativosti i izvodljivosti projekata revitalizacije i pokretanja rada Banje "Guber" i da taj dokument očekuje do kraja godine.

"Cilj izrade te studije je sagledavanje mogućnosti i opravdanosti formiranja i pokretanja rada specijalne bolnice za internu i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Srebrenici", pojašnjava Grujičić.

Obnova i uređenje izletišta i šetališta Guber počeli su 2015. godine kada su iskopani kanali uz put, regulisan dio korita Gubera, uređena i obilježena ljekovita izvorišta i prilazi do njih, izgrađeni mostovi, parkovi i igrališta za djecu, te roštiljnice i javna rasvjeta.

Postavljene su 22 klupe za odmor koje su vandali više puta oštetili i polomili. Sve polomljene klupe su zamijenjene novim u okviru ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana