Za projekte mladih u programu "Startap Srpska" 4,4 miliona KM

Milijana Latinović
Za projekte mladih u programu "Startap Srpska" 4,4 miliona KM

Banjaluka - Kako bi što više mladih dobilo priliku da realizuje vlastite biznis ideje kroz program "Startap Srpska", obezbjeđeno je dodatnih 800.000 maraka, pa je prvobitni budžet za te namjene porastao na 4,4 miliona KM.

Na sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje RS koja je održana danas, donesena je odluka da se osim planiranih 3,6 miliona maraka, za realizaciju projekata u drugom ciklusu Programa podsticaja razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina "Startap Srpska" obezbijedi još novca.

Predsjednica RS Željka Cvijanović, koja je bila domaćin sjednici Upravnog odbora Zavoda rekla je da ovaj program već daje rezultate.

- U prvom ciklusu programa smo uz podršku Vlade Srbije obezbijedili 3,6 miliona maraka, a isti iznos planiran je i za drugi ciklus – rekla je Cvijanovićeva. Ona je istakla da su u drugom ciklusu ovog programa odobrena 102 projekta, te da očekuje da će u okviru njih biti zaposleno najmanje 150 ljudi.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković istakao je da je na javni poziv stiglo više od 200 aplikacija.

- Kako bismo obuhvatili što više mladih kroz ovaj program, od planiranih 102 projekta, odlučili smo da preusmjerimo oko 800.000 KM koliko je ušteđeno od drugih projekata Zavoda za zapošljavanje. Predložio sam da taj novac bude usmjeren na projekte iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština -  rekao je Višković i dodao da se ovaj projekat svrstava u mjere demografske politike, a sve u cilju zadržavanja mladih na ovim prostorima.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić istakao je da se ovaj projekat razlikuje od drugih koje Zavod realizuje, jer je investicioni projekat.

- Mladima omogućavamo da pokrenu vlastiti biznis i ostanu u Srpskoj - rekao je Vujičić te zahvalio predsjednici i premijeru na podršci.

Šansu za pokretanje vlastitog biznisa u prvom krugu programa "Startap Srpska" dobilo je 114 mladih iz RS, koji su uglavnmom pokretali posao u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i uslužnim djelatnostima. Svakome od njih, kao i mladima čiji projekti su odobreni u drugom krugu, na raspolaganju je između 20.000 i 50.000 KM. U Zavodu su ranije istakli da praćenje realizacije odobrenih biznis ideja traje tri godine. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, zaključno sa krajem juna, odnosno do momenta raspisivanja javnog poziva za drugi krug programa "Startap Srpska", na njihovoj evidenciji bilo je 32.182 lica starosti do 35 godina.

Akcioni plan

Miroslav Vujičić je rekao da je na sjednici Upravnog odbora Zavoda bilo riječi i o Akcionom planu koji pripremaju za iduću godinu.

- Do sada smo kroz sedam projekata iz Acionog plana zaposlili 4.900 lica. Razmatrali smo mogućnost ubrzanja procedura za sljedeću godinu da bismo bili što operativniji – rekao je Vujičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana