Vršio je svoju ljudsku dužnost: U Trebinju održan pomen Srđanu Aleksiću

Srna/GS
Foto: Srna

TREBINjE- Povodom 28 godina od smrti Srđana Aleksića, Trebinjca koji je tragično stradao nakon što je u centru grada branio druga Bošnjaka, danas su na njegov grob položeni vijenci.

Danas se navršava 28 godina od smrti Srđana Aleksića, čovjeka, heroja koji je dao svoj život spašavajući tuđi. Ili, kako je njegov otac Rade napisao u čitulji "vršeći svoju ljudsku dužnost".

Njega su 21. januara pretukla četvorica muškaraca, rezervista Vojske Republike Srpske, jer je pokušao da od njih odbrani prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.

Od zadobijenih povreda prvo je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, podlegao povredama, 27. januara 1993.

Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko mjeseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bila osuđena na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Aleksićev otac Rade rekao je da je i 28 godina nakon gubitka sina ponosan na njegov herojski čin.

On je istakao da bi volio da svi saznaju šta to znači biti čovjek, ne biti lakom, voljeti prijatelja, živjeti s drugima, živjeti za drugoga, biti spreman pomoći i žrtvovati se ponekada.

Vijenac na grob Srđana Aleksića položio je i predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.

"Danas se sjećamo Srđana Aleksića, mladog čovjeka koji je u surovim ratnim vremenima izgubio život štiteći slabijeg. Grad Trebinje učestvuje u obilježavanju godišnjice njegove smrti", rekao je Banjak.

Banjak je napomenuo da jedan sportski kompleks i Međunarodni plivački miting nose ime Srđana Aleksića i na taj način trajno čuvaju uspomenu na njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana