Vakcina skida dio tereta s leđa medicinara

Milijana Latinović
Vakcina skida dio tereta s leđa medicinara

BANjALUKA - Među prvima u redu za vakcinu protiv virusa korona u Republici Srpskoj je i 14.000 zdravstvenih radnika koji se skoro godinu dana bore protiv “kovida 19” i koji se uzdaju da će imunizacija skinuti bar dio tereta sa njihovih leđa.

Institut za javno zdravstvo RS  priprema javnu nabavku koja bi trebalo da bude završena sljedeće sedmice za rusku vakcinu “sputnjik V” u količini od 400.000 doza za 200.000 osoba. Direktor Instituta Branislav Zeljković istakao je da će vakcinacija početi čim stignu prve doze.

- Proces javne nabavke za rusku vakcinu priveden je kraju, a može se očekivati da će u Srpsku putem “Kovaks” mehanizma iduće sedmice stići “Fajzerova” vakcina - istakao je Zeljković. Rekao je da Srpska razgovara i sa drugim proizvođačima na koji način bi se mogle obezbijediti dodatne količine. - Paralelno je u toku nabavka potrošnog materijala i dodatnih kapaciteta hladnog lanca - istakao je Zeljković. Rekao je da je Institut iskazao dodatne potrebe za 50.000 ruske i 80.000 doza kineske vakcine te da će krajem januara i početkom februara početi edukacija zdravstvenih radnika. Zeljković je rekao i da je u prioritetnoj grupi za vakcinaciju oko 14.000 zdravstvenih radnika, među kojima su prioritet zaposleni na infektivnim odjeljenjima, kovid i ARI ambulantama. U prioritetnoj grupi su i stanovnici s hroničnim oboljenjima i starija populacija.

- To je u startu između 150.000 i 200.000 osoba - kazao je Zeljković i dodao da će, kada budu moguće, prijave za vakcinisanje u Srpskoj funkcionisati putem kol-centara i veb stranice.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS naveli su da Srpska u februaru očekuje prvu seriju od 200.000 doza vakcine ruske proizvodnje.

- Predviđeno je da preko “Kovaks” inicijative bude obezbijeđena vakcinacija za oko 20 odsto populacije zemalja koje su se prijavile za ovu inicijativu. Shodno tome,  Srpska se prijavila za 400.000 doza vakcina, za 200.000 stanovnika, a za koje su nedavno regulisane i ukupne finansijske obaveze - naveli su u resornom ministarstvu.

Direktor zvorničke Bolnice Ivan Popović rekao je za “Glas Srpske” da zdravstveni radnici predugo trpe pritisak i već su na izmaku snage.

- Vjerujem da će vakcine skinuti bar dio tereta s leđa zdravstvenih radnika i stabilizovati situaciju kako bi se mogli vratiti redovnim aktivnostima u svim bolnicama. Raduje činjenica da će medicinari među prvima biti vakcinisani - rekao je Popović.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo od petka, virus korona za 24 časa potvrđen kod još 92 osobe, a preminulo je 14 osoba.

Iz bijeljinske bolnice “Sveti vračevi” upozorili su da se ne smanjuje broj prijema u “kovid” bolnicama gdje se trenutno liječi 76 bolesnika.

- Veći broj hospitalizovanih je sa teškom kliničkom slikom, a 18 je vitalno ugroženo - naveli su u toj zdravstvenoj ustanovi.

Situacija je i dalje nesigurna i u Banjaluci,  iako je broj zaraženih manji u odnosu na novembar i decembar.

- Prava slika u vezi sa brojem zaraženih biće jasnija za desetak dana, s obzirom na ovaj period praznika i slava - rečeno je u petak tokom sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije. Naredna sjednica štaba zakazana je za 1. februar, kada će se razmišljati o prijedlogu ublažavanja mjera koje se odnose na izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana