U Tuzli održana Svetosavska akademija

Srna
U Tuzli održana Svetosavska akademija

TUZLA - U Episkopskom dvoru u Tuzli održana je Svetosavska akademija u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Tuzla i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, uz poruku da je Sveti Sava temelj i stub, otac i tvorac srpske škole.

U kulturno-umjetničkom programu nastupilo je Prvo zvorničko pjevačko društvo “Izvornik”, koje je Himnom Svetom Savi otvorilo akademiju, i učenici Škole srpskog jezika “Jutra plavog sljeza” iz Tuzle.

Besjedu o Svetom Savi, prvom arhiepiskopu srpskom, ocu i tvorcu srpske škole, govorio je arhimandrit Gavrilo, iguman manastira Ozren.

Goste su pozdravili jerej Nikola Čeketić, paroh tuzlanski, i predsjednik tuzlanske “Prosvjete” Mirjana Lazarević, a svečanoj akademiji prisustvovala je i urednik dječijeg lista “Neven” iz Novog Sada Jelena Dopuđ, saopšteno je iz tuzlanske “Prosvjete”.

Arhijerejski namjesnik tuzlanski protojerej stavrofor Miloš Trišić dodijelio je pohvale djeci učesnicima ovogodišnje Akademije uz prigodne poklone, čestitajući im praznik.

Lutkarskom predstavom “Jagnje Svetog Save” pozorišta “Teatrilo” iz Novog Sada, danas se završava ovogodišnje obilježavanje Savindana u Tuzli.

Trodnevno obilježavanje Savindana u Tuzli počelo je u petak, 27. januara, liturgijom u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice, nakon koje su djeca nagrađena paketićima za odrecitovane pjesme posvećene prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana