U Gajevima kod Šamca služen parastos za poginule i proslavljena slava crkve

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC- U Gajevima kod Šamca danas je služen parastos za 18 poginulih boraca i tri civilne žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata, te za 16 žrtava iz Drugog svjetskog rata sa ovog područja.

Ploča posvećena stradalima nalazi se na Crkvi Svete Petke u Gajevima, koja danas proslavlja i svoju krsnu slavu.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da Sveta Petka čuva svoj narod u danima koji dolaze.

On je rekao Srni da ga raduje činjenica da je danas u crkvi bio prisutan veliki broj mladih koji ostaju u ovom selu i daji svoj angažman i u okviru Mjesne zajednice i Crkvenog odbora.

"Danas je služen i parastos za sve poginule iz ove mjesne zajednice u otadžbinskom ratu. Poginuli su dali ono najsvetije što su imali - svoj život za odbranu Republike Srpske i slobodu koji uživaju njihova pokolenja i svi mi. Prisustvo mladih danas ovde, koji im se poklanjaju, koji ne odlaze, nego ostaju na svojoj zemlji, govori da je to najveća zahvalnost za sve što su činili", poručio je Milićević.

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović istakao je da na ovaj način evociraju uspomene na svoje saborce i teško vrijeme koje su prošli braneći Republiku Srpsku.

"Jedino na taj način ćemo odužiti svoj dug prema onima koji su svojom krvlju branili slobodu i ove prostore", rekao je Zoranović.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Gajevi Čedo Lukić rekao je da je crkva na kojoj su uklesana imena poginulih sagrađena 2002. godine.

"Žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene. Danas, i svaki dan, mi se poklanjamo našim herojima iz svih ratova koji su nam stvorili bolju budućnost", rekao je Lukić.

Nakon parastosa, koji je služio gornjoslatinski sveštenik jerej Dragan Pavlović, položeni su vijenci i prislužene svijeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana