Situacije koje su najopasnije kada nestane dijete

GS
Foto: Tanjug/ AP

Djeca imaju potpuno drugačije i krhkije fiziološke mehanizme kojima održavaju stabilnost organizma, a u ekstremnim situacijama kao što je gladovanje ili neunošenje vode dijete od dvije godine bez vode može od jednog do tri dana, a bez hrane maksimalno pet dana, rekao je za Tanjug dr Gabriel Vidović, specijalista pedijatrije DZ Zvezdara.

"Najveća zabluda koju odrasli imaju je da je dijete mali čovjek, ali nije. Djeca imaju potpuno drugačije i krhkije fiziološke mehanizme kojima održavaju stabilnost organizma!, istakao je on.

Kako je naveo, kod odraslih u ekstremnim situacijama kao što je gladovanje ili neunošenje vode važi pravilo trojke: tri minuta bez vazduha, tri dana bez vode i tri nedjelje bez hrane.

"Kod djece je sve to mnogo teže. U ovom uzrastu od dvije godine bez vode dijete može od jednog do tri dana, bez hrane do pet dana. Dijete ovog uzrasta izgubljeno u prirodi je ekstremno uplašeno, zbog separacionog straha - odvojenosti od roditelja, nema složene misaone procese i besciljno će lutati što dodatno otežava potragu. Takođe nije sposobno pronaći zaklon", rekao je Vidović.

Prema njegovim riječima, jučerašnja kiša može pomoći jer će dijete doći do vode.

Nagon za samoodržanjem je najjači nagon čovjeka, dodao je on, iako, kako je naveo kiša i hladnoća kod djeteta vrlo brzo dovode do pada tjelesne temperature - hipotermije koja može brzo da ugrozi dijete.

Hipotermija je stanje pada tjelesne temperature ispod 35 stepeni celzijusa i dovodi do laganog gašenja funkcija tijela ukoliko ide ispod 31 stepen, objasnio je Vidović.

"Sa druge strane neunošenje hrane kod djeteta brzo izaziva niz metaboličkih promjena i dijete ulazi u stanje hipoglikemije koje je takođe opasno po život. Zbog svega navedenog potrebno je reagovati u što kraćem periodu. Na kraju, iako dijete nije mali čovjek, djeca su veliki borci. Sjetite se potresa u Turskoj i preživjele bebe koja je pod ruševinama izdržala 128 sati", rekao je dr Vidović”.

Podsjetimo, Danke Ilić (2) iz Bora nema već tri dana. Ona je nestala u utorak oko 13.45 sati u trenutku kada je njena majka davala vodu drugom djetetu. Na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinastu jaknu i vezan repić.

Zbog Danke se po prvi put u Srbiji oglasio sistem Amber Alert, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana