Počeo sa radom Osnovni sud Šamac nakon 16 godina

Srna
Počeo sa radom Osnovni sud Šamac nakon 16 godina

ŠAMAC - U Šamcu je nakon 16 godina počeo sa radom Osnovni sud koji će pokrivati područje tri opštine Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar.

Načelnik opštine Đorđe Milićević ističe da je ovo značajan dan za Šamac i da je ovo početak povratka institucija u ovu opštinu, te podsjeća da je 2005. godine reformom pravosuđa i Zakonom o sudovima ukinut Osnovni sud u Šamcu i sva ovlaštenja prebačena su tada na Osnovni sud u Modriči.

On je zahvalio Ministarstvu pravde Republike Srpske sa kojim su u protekle četiri godine maksimalno insistirali na otvaranju Osnovnog suda u Šamcu.

Milićević podsjeća da je od 2006. godine Zakonom o sudovima postojalo Odjeljenje osnovnog suda, međutim, ono u suštini nije funkcionisalo jer nisu održana ročišta sve do 2017. godine.

“U 2017. godini aktivirali smo Odjeljenje suda u Šamcu i insistirali da sudije Osnovnog suda u Modriči dolaze ovde i održavaju ročišta. Šamac može reći da je jedna od rijetkih opština koja je nakon reforme pravosuđa ponovo vratila rad suda u Šamac”, rekao je Milićević.

On je podsjetio da aktivnosti lokalne zajednice u smislu podrške ne prestaju, te da su proteklih godina dok je postojalo Odjeljenje osnovnog suda izdvajali između 5.000 i 10.000 KM za pomoć u opremanju suda.

“Vlada Norveške je 2014. godine, nakon poplava, sanirala zgradu Osnovnog suda uz pomoć Ministarstva pravde i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Zadatak lokalne zajednice u naredna dva mjeseca jeste da izgradi pješačku stazu u dužini 250 metara. Razgovarao sa predsjednikom suda, a proteklih dana i sa resornim ministrom da se ovde jedna lokacija u vlasništvu opštine ustupi na korištenje Osnovnom sudu kako bi radnici imali prostor za parkiranje”, rekao je Milićević.

Predsjednik Osnovnog suda Zdenko Vranjić zahvalio je lokalnoj zajednici Šamac i načelniku opštine Đorđu Milićeviću, istakavši da sud ima adekvatne uslove za rad i da je počeo sa radom sa 5.000 predmeta koji su preuzeti iz Modriče.

On je dodao da je realizacijom projekta i početkom rada suda stvorena i dodatna obaveza za nosioce pravosudnih funkcija da efikasnije postupaju i poboljšavaju kvalitet rada suda, što će doprinijeti i bržem rješavanju postupaka i samim tim suđenjima u razumom roku, u skladu sa evropskim standardima.

U Sudu radi pet sudija uključujući predsjednika suda i 17 radnika, ukupno 22 uglavnom sa područja opštine Šamac.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana