Почео са радом Основни суд Шамац након 16 година

Срна
Почео са радом Основни суд Шамац након 16 година

ШАМАЦ - У Шамцу је након 16 година почео са радом Основни суд који ће покривати подручје три општине Шамац, Пелагићево и Доњи Жабар.

Начелник општине Ђорђе Милићевић истиче да је ово значајан дан за Шамац и да је ово почетак повратка институција у ову општину, те подсјећа да је 2005. године реформом правосуђа и Законом о судовима укинут Основни суд у Шамцу и сва овлаштења пребачена су тада на Основни суд у Модричи.

Он је захвалио Министарству правде Републике Српске са којим су у протекле четири године максимално инсистирали на отварању Основног суда у Шамцу.

Милићевић подсјећа да је од 2006. године Законом о судовима постојало Одјељење основног суда, међутим, оно у суштини није функционисало јер нису одржана рочишта све до 2017. године.

“У 2017. години активирали смо Одјељење суда у Шамцу и инсистирали да судије Основног суда у Модричи долазе овде и одржавају рочишта. Шамац може рећи да је једна од ријетких општина која је након реформе правосуђа поново вратила рад суда у Шамац”, рекао је Милићевић.

Он је подсјетио да активности локалне заједнице у смислу подршке не престају, те да су протеклих година док је постојало Одјељење основног суда издвајали између 5.000 и 10.000 КМ за помоћ у опремању суда.

“Влада Норвешке је 2014. године, након поплава, санирала зграду Основног суда уз помоћ Министарства правде и Високог судског и тужилачког савјета. Задатак локалне заједнице у наредна два мјесеца јесте да изгради пјешачку стазу у дужини 250 метара. Разговарао са предсједником суда, а протеклих дана и са ресорним министром да се овде једна локација у власништву општине уступи на кориштење Основном суду како би радници имали простор за паркирање”, рекао је Милићевић.

Предсједник Основног суда Зденко Врањић захвалио је локалној заједници Шамац и начелнику општине Ђорђу Милићевићу, истакавши да суд има адекватне услове за рад и да је почео са радом са 5.000 предмета који су преузети из Модриче.

Он је додао да је реализацијом пројекта и почетком рада суда створена и додатна обавеза за носиоце правосудних функција да ефикасније поступају и побољшавају квалитет рада суда, што ће допринијети и бржем рјешавању поступака и самим тим суђењима у разумом року, у складу са европским стандардима.

У Суду ради пет судија укључујући предсједника суда и 17 радника, укупно 22 углавном са подручја општине Шамац.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана