Neažurirani podaci vozače šalju na sud

Nebojša Tomašević
Neažurirani podaci vozače šalju na sud

BANjALUKA - Neažurirani podaci i neusklađene baze neki su od razloga zbog čega su brojni Banjalučani dobili kazne za vožnju neregistrovanog vozila iako su uredno registrovali automobil zbog čega su mnogi odlučili da pravdu potraže na sudu.

Banjalučanin Siniša Kotaraš jedan je od onih koji je dobio kaznu na kućnu adresu jer je, kako kaže, njegov navodni prekršaj uhvaćen kamerom.

- Vozilo sam registrovao 13. jula i udaren mi je pečat u saobraćajnu dozvolu. Međutim, nakon nekog vremena dobio sam dvije kazne jer sam navodno vozio neregistrovano vozilo. U kazni je pisalo da su prekršaji počinjeni 15. i 16. jula iako sam tad imao važeću registraciju - kazao je Kotaraš i dodao da je odmah odlučio da se žali MUP-u RS.

Prema njegovim riječima, službenici su mu objasnili da može tražiti sudsko odlučivanje da sud poništi kaznu i da je oni ne mogu povući, jer je takva procedura.

- Kada sam došao u Osnovni sud shvatio sam da nisam jedini imao takav problem. Službenici su mi tada rekli da im stalno dolaze građani sa istim zahtjevom. Vjerujem da kamere koje slikaju te prekršaje nisu usklađene sa bazom podataka o registracijama vozila pa su mi kazne poslate automatski. Zbog toga sam odlučio da ih ne platim već ću istrajati do kraja da dokažem da su pogriješili - kazao je Kotaraš.

Direktor poslovnice “Kroacija osiguranja” u Banjaluci Vladimir Žganjec kazao je da ovakvi problemi mogu da nastanu zbog proceduralnih grešaka i gužvi na registracijama.

- Može se desiti da radnik na šalteru za registraciju udari pečat u saobraćajnu da je vozilo registrovano, ali naknadno provede proceduru u sistemu jer to nije stigao zbog gužve. Takođe posrednici u registracijama često ne stignu da provedu proceduru registracije na dan kada je zaključeno osiguranje već to urade naknadno, a vlasnik misli da je registrovan pa nastavi voziti - rekao je Žganjec.

Zastupnik u “Garant osiguranju” Igor Kovačević smatra da problemi nastaju zbog gužvi na šalterima za osiguranje i neusklađenog sistema MUP-a i centralne baze registrovanih vozila u BiH.

- Često zbog gužvi i manjka radnika na šalteru ljudi ne stignu odmah da produže registraciju kada je ugovorena polisa i sve obaveze plaćene. To se uradi naknadno, ali zbog toga se stvara vakuum i vozilo ostaje neregistrovano u sistemu neki period, a vlasnik misli da jeste pa vozi - kazao je Kovačević.

Pojasnio je da postoji i problem sa evidentiranjem trajanja registracije i polise osiguranja.

- Neke kuće pišu da osiguranje počinje od onog sata i minuta kada je ugovoreno. Zna se desiti da čovjeka uslika kamera u 11 časova, a njemu polisa ističe taj dan u 14 časova i dobije kaznu jer sistem prepoznaje kao neregistrovano vozilo - kazao je Kovačević.

U Policijskoj upravi Banjaluka tvrde da nije bilo žalbi građana na kazne koje su evidentirale ANPR kamere koje registruju isključivo neregistrovana vozila.

- Zahtjev za registraciju vozila se rješava u zakonskom roku, a u potvrdi o registraciji nema rubrike od kada je vozilo registrovano. Znači da ukoliko piše da je nekom automobil resgistrovan do 20. septembra 2021. godine, to ne znači da ga je on registrovao 20. septembra 2020. godine - kazali su u PU Banjaluka te istakli da se u elektronskoj evidenciji može jasno vidjeti tačan datum i vrijeme kada je vozilo registrovano.

Na redu tek dogodine

U banjalučkom Osnovnom sudu istakli su da ne mogu da odgovore koliko su predmeta prekršaja za vožnju neregistrovanog vozila primili.

- Navedeni predmeti zaprimljeni u sud tokom 2020. godine biće u radu tek iduće godine jer se radi po hronologiji. Sistem za upravljanje sudskim predmetima pretragom ne prepoznaje prekršaje neregistrovanih vozila, tako ne znamo tačan broj takvih novih predmeta koji su raspoređeni svim sudijama - rekao je portparol Osnovnog suda Banjaluka Nikola Gatarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana