Mitropolit Hrizostom: Saradnjom osigurati da se istorija zasniva na naučnim dokazima

Srna
Mitropolit Hrizostom: Saradnjom osigurati da se istorija zasniva na naučnim dokazima

BANjALUKA - Istorija se ne može praviti na lažima i neistinama, već na argumentima, činjenicama i naučnim dokazima, te je potrebno unaprijediti saradnju Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), poručio je danas u Banjaluci Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

- U BiH smo suočeni upravo sa tendencijom lažne nauke i lažnog prikaziovanja identiteta naroda, kultura, civilizacija i svega onoga što je bitno za jedan narod - rekao je novinarima u Banjaluci mitropolit Hrizostom nakon sastanka sa predsjednikom ANURS Rajkom Kuzmanovićem.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je potrebno baviti se istorijskim temama srpskog naroda, te da treba poštovati i čuvati sve ono što pripada jednom narodu.

- To je njegovo biće i danas smo ovdje da razgovaramo o tome kako da unaprijedimo tu saradnju za opšte dobro srpske crkve, srpskog naroda, ali i ANURS - rekao je mitropolit Hrizostom.

Kuzmanović je zahvalio mitropolitu dabrobosanskom što je pokrenuo cjelokupnu akciju da se unaprijedi saradnja između SPC i ANURS, koja već postoji i koja ima rezultate.

- Ne smijemo dozvoliti da se na lošim i neustavnim činjenicama gradi istorija, jer istorija nije nešto što se stvara od danas do sutra. Ona se stvara vijekovima i na sreću imamo našu srpsko-pravoslavnu istoriju koja je duga i koja treba da se proučava i sa naučnog aspekta - rekao je Kuzmanović.

On je naveo da je na današnjem sastanku usaglašeno da je potrebno raditi na daljem jedinstvu i onome što predstavlja najviši nivo odanosti prema nauci, vjeri, slavi, običajima.

- Posebno je značajno nastaviti posao na naučnim projektima i u tom smislu već imamo određene aktivnosti, koje je potrebno intenzivirati - rekao je Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana