Kreće “sječa” direktora šumarija

Anita Janković-Rečević
Kreće “sječa” direktora šumarija

BANjALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić najavio je da bi uskoro moglo doći do smjene kadrova u nekoliko šumskih gazdinstava, a “Glas Srpske” saznaje da bi fotelje prvi mogli napustiti rukovodioci ŠG “Vrbanja” u Kotor Varošu i “Oštrelj-Drinić” u opštini Drinić.

Prema informacijama “Glasa”, vršiocima dužnosti direktora ŠG “Vrbanja” Stani Kuzmić i “Oštrelj-Drinić” Slađani Banjac, koje su na te funkcije imenovane krajem prošle godine, ne zamjeraju se striktno “mršavi” finansijski rezultati, već druge nepravilnosti koje se dešavaju u tim šumarijama.

Pašalić je juče u Banjaluci rekao da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo opredijeljeni da se razračunaju sa svim negativnim pojavama u “Šumama Srpske”, te da su moguće smjene direktora u šumskim gazdinstvima u kojima postoje najveći problemi.

On je istakao da će ministarstvo, ako bude indicija za bilo kakve kriminalne radnje, podnositi i krivične prijave.

- Moramo se rješavati takvih kadrova jer postoji loša percepcija javnosti o “Šumama Srpske”, da su tamo kriminalci i da ništa ne funkcioniše. To nije tačno i mi želimo javno preduzeće dovesti u red, prepoznati i riješiti probleme - rekao je Pašalić.

Kako saznaje “Glas”, Vlada RS o sudbinama direktora pojedinih šumskih gazdinstava trebalo bi odlučivati na sjednici u četvrtak, za koju je već pripremljena informacija o poslovanju ovog javnog preduzeća u prvom polugodištu ove godine.  

- Ima više šumskih gazdinstava koja su podjednako loše poslovala, ali akcenat neće biti na finansijskim rezultatima, već na drugim nepravilnostima koje se dešavaju u pojedinim gazdinstvima, poput loše realizacije ugovora prema kupcima, krađe i neizvršavanja šumsko-uzgojnih radova. Pojedini direktori se samovoljno ponašaju i ne uvažavaju upravu javnog preduzeća  - ispričao je izvor “Glasa”.

Dodao je da finansijski rezultat nije presudan pokazatelj uspješnosti poslovanja jer neka šumska gazdinstva iz objektivnih razloga nisu realizovala proizvodne planove.

Kontrole

Resorni ministar Boris Pašalić rekao je da su već pokrenute kontrole šumskih gazdinstava i transporta trupaca na putevima.

- Oduzeto je oko 500 metara kubnih drvnih sortimenata i nastavićemo sa takvim kontrolama - dodao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana