Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH: Odobren 131 projekat u 73 opštine

Srna
Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH: Odobren 131 projekat u 73 opštine

SARAJEVO - Predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Davor Čordaš izjavio je da je danas donesena odluka za finansiranje 131 projekta u 73 opštine na prostoru cijele BiH, za šta je predviđeno 4.402.000 KM.

Čordaš je rekao novinarima danas u Sarajevu da je na današnjoj sjednici Komisije donesena odluka koja je za raseljene osobe i izbjeglice vrlo značajna, a to je raspođela sredstava iz 2019. i 2020. godine u iznosu od 4.402.000 KM.

On je pojasnio da se to obično dešava na početku mandata Komisije, ali dok se sva tijela imenuju, prođe godina.

Čordaš je napomenuo da je ove godine bio javni poziv nadležnog ministarstva i za 2019. i 2020. godinu, te će uspjeti da raspodijele sredstva, a već za 2021. godinu, u sljedećem budžetu, to će uraditi mnogo prije.

"Značajno je reći da smo imali 367 zahtjeva iz Federacije BiH (FBiH), 339 iz Republike Srpske i u Brčko distriktu sedam. Tražena sredstva su i dalje veća nego što su naši budžeti. Ovđe govorimo samo o budžetu koji ima Komisija, koji je u ovom slučaju bio 4.402.000 KM, a došlo nam je zahtjeva za gotovo 56 miliona KM.
Višestruko su veći zahtjevi i opština i gradova, vjerskih zajednica i pojedinaca za fazu i obnove i povratka", istakao je Čordaš.

On je dodao da je u ovom trenutku važno da su dobili zahtjeve i za socijalnu i komunalnu infrastrukturu, ali i za elektrifikaciju.

Čordaš je istakao da i 25 godina nakon Dejtona još ima zainteresovanih ljudi za povratak i za ostanak.

"To je moguće ukoliko se tim ljudima osigura infrastruktura i zaposlenje. Održivost povratka je u prvom redu i zapošljavanje tih ljudi, a za to su zadužene druge institucije i ne bih o tome puno govorio", istakao je Čordaš.

On je naglasio da će nastaviti da rade i na drugim projektima, a predviđena su značajna sredstva.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić izrazio je nadu da će grant sredstava koja obezbjeđuje ovo Ministarstvo biti povećan, kako bi mogli u narednom periodu što bolje da đeluju za ovu najugroženiju kategoriju stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana