Klokić: Registar nova spona s korijenima

Vedrana Kulaga Simić
Klokić: Registar nova spona s korijenima

BANjALUKA - Republika Srpska nastavlja da jača veze sa dijasporom, a novi korak ka tom cilju je specifični registar čije je uspostavljanje i vođenje juče podržala republička Vlada.

Povezivanje Srpske koju, uz Srbiju, mnogi vide kao maticu srpskog naroda i ljudi u rasejanju koji vuku korijene sa ovih prostora, postavljeno je kao jedan od prioriteta da bi uspostavili trajne mehanizme za jačanje privredne, kulturno-naučne i drugih saradnji između Srpske i Srba u inostranstvu.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić za "Glas" je juče pojasnio da je Vlada dala zeleno svjetlo za uspostavljanje i vođenje Registra dijaspore s ciljem sistematskog prikupljanja podataka o građanima, pravnim licima te raznim udruženjima u dijaspori u svrhu jačanja, razvijanja saradnje te planiranja aktivnosti institucija.

- Usvajanjem uredbe stvoren je neophodan pravni okvir za uspostavljanje i vođenje Registra dijaspore. Cilj je da podaci o dijaspori budu sistematski i ažurno prikupljani i obrađivani, da bi republičke institucije mogle da planiraju aktivnosti na polju jačanja saradnje sa dijasporom. Registar će biti na platformi njnjnj.dijasporars.com, gdje će se moći registrovati i pojedinci te privredni subjekti i udruženja - istakao je Klokić.

Naredni korak je, dodao je, veća promocija aktivnosti putem društvenih mreža, medija, a poziv za registraciju u registar biće upućen svima.

- Trebaju nam što precizniji podaci - rekao je Klokić, podsjetivši da je Srpska već usvojila strateški okvir za saradnju sa dijasporom, u kojoj je pet jasnih ciljeva te koraci za jačanje veza na obostranu korist i interes.

Ideja o sveobuhvatnoj institucionalnoj saradnji sa dijasporom "živa" je nekoliko godina, počevši od foruma dijaspore održanih 2018. i 2019. godine, s ciljem produbljivanja veza između Srpske i dijaspore, promocije i očuvanja nacionalnog identiteta u dijaspori te utvrđivanja mehanizama za uključivanje dijaspore u razvoj Republike. Prvi forum okupio je oko 150 učesnika iz 26 zemalja, među kojima su bili profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenata, predstavnici SPC-a, humanitarnih, studentskih i drugih organizacija, a nakon njega je Vlada je uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao institucionalnu tačku za saradnju sa dijasporom. Nakon drugog foruma iskristalizovale su se i određene smjernice koje su pronašle mjesto u strategiji za saradnju sa dijasporom i Srbima u inostranstvu.

- Pandemija virusa korona je prekinula niz foruma. Ipak, u planu je da ove godine bude održan novi forum, ali sve zavisi od epidemiološke slike. Zbog toga razmišljamo da bude održan putem određenih onlajn platformi, ali se nadam da ćemo u Banjaluci ili nekom drugom gradu okupiti naše ljude i uživo krojiti planove za budućnost. Osim toga, i Istočno Sarajevo planira da ove godine održi veliki forum dijaspore, građana koji vode porijeklo iz te regije, a u organizaciji će pomoći Ministarstvo i Vlada - zaključio je Klokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana