Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”: Osmijesi najmlađih zavise od svih nas

Milijana Latinović
Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”: Osmijesi najmlađih zavise od svih nas

BANjALUKA - Širom Srpske žive naši drugari kojima je potrebno malo više druženja, razgovora, igre i malo više pomoći. Bez prevoza hiljade djece je izolovano, bez stručne pomoći i podrške, a ako tome nemaju pristup, njihov razvoj je otežan i usporen. Njihov osmijeh zavisi od nas.

To je samo dio video-poruke kojom je juče ozvaničen početak kampanje za humanitarnu akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”, 12. po redu, koja se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović.

- Najljepše je kad pričamo, kada se igramo i volimo kad smo svi tu. Ja bih volio da svaki dan ovdje dolazim, ali nema prevoza - poručuju djevojčice i dječaci u video-poruci.

Kako bi sakupili dovoljno novca za kupovinu vozila za 33 udruženja u okviru Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS (MeNeRaLi) hrabrim srcima potrebna je pomoć humanista koji će dati svoje malo kako bi izmamili osmijehe najmlađima.

A plemenita ideja da se na ovaj način pomogne djeci sa intelektualnim teškoćama došla je upravo od ovog saveza, čija je predsjednica Tatjana Spasojević istakla da će novcem prikupljenim u ovoj akciji za oko 2.500 djece obezbijediti adekvatan pristup uslugama u lokalnim zajednicama.

- Uspostavljanjem prevoza za korisnike javiće se potreba i za uspostavljanjem usluga tamo gdje ne postoje. Ovo je velika poruka svima nama da predsjednica uvijek čvrsto stoji iza nas i iza naših potreba, te da je spremna da nam pruži ruku kad god je potrebno - rekla je Spasojevićeva. Pojasnila je da djeca vozila neće koristiti samo za odlaske na potrebne tretmane, nego i za izlete, druženja i ostale aktivnosti.

Cvijanovićeva je zahvalila savezu za dobru i plemenitu ideju i izrazila uvjerenje da će ovo biti još jedna uspješna akcija, te da ovo nije podrška samo korisnicima nego cjelokupnoj porodici.

- Na taj način ćemo omogućiti bolji pristup određenim potrebama ili uslugama za korisnike, ali isto tako i roditeljima i porodici. Olakšaćemo im život i omogućiti više vremena koje treba da provedu sa članovima svojih porodica - rekla je Cvijanovićeva nakon prijema za predstavnike saveza. Ona je naglasila da je solidarnost najmoćnija poruka svih humanitarnih manifestacija.

- Treba da razumijemo da u društvu svi moramo dobiti priliku da se razvijamo onoliko koliko je to moguće i da institucije i udruženja budu ti koji će nam olakšati postizanje tih ciljeva. Ovdje se nikada nije radilo o novcu jer novac, ako imate dobre programe, svakako se obezbijedi. Stvar je u tome da smo okupljeni oko zajedničkog cilja - rekla je Cvijanovićeva. I u ovogodišnjoj akciji partneri predsjednice biće djeca i mladi umjetnici iz raznih dijelova RS.

Humanitarni broj

Kako bi bilo sakupljeno što više novca za kupovinu vozila, do 31. decembra aktivan je “m:tel” humanitarni broj 1411, a svi koji pozovu doniraju jednu marku. Osim toga, Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana