Od raka grlića materice u Srpskoj obolijeva oko 200 žena godišnje

Srna
Foto: bl

Rak grlića materice je drugi najčešći karcinom kod žena i u Republici Srpskoj, poslije karcinoma dojke i od njega godišnje obolijeva oko 200 žena, a oko 50 godišnje umire od ove bolesti, rekla je za Srnu specijalista ginekologije i akušerstva Sanja Sibinčić.

Prema njenim riječima, ovo pokazuju podaci za period od pet godina, i to od 2013. do 2017. godine, što su i zvanični podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

– Na ukupan broj stanovnika ovo je zaista značajan broj. To je pokazatelj da se ovom problemu mora pristupiti na sveobuhvatan način kroz primarne i sekundarne preventivne mjere, odnosno vakcinacijom i skrining metodama – naglasila je Sibinčićeva.

Ukoliko se rak grlića materice otkrije u ranoj fazi, ona je istakla da je on izlječiv gotovo u potpunosti, zbog čega su od izuzetne važnosti redovni pregledi i skrinig metoda koja je među pacijentima poznata kao “papa” test.

Sibinčićeva je navela da je pregled sa uzimanjem “papa” testa jednostavna, neinvazivna, prihvatljiva, pouzdana i lako dostupna metoda.

– S druge strane, a budući da je karcinom grlića materice uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV) većina savremenih zemalja sprečava širenje ovog virusa vakcinacijom, kao i organizovanim skriningom na rano otkrvanje raka grlića materice što je mjera sekundarne prevencije kod djece u ranoj adolescentnoj dobi – istakla je Sibinčićeva.

Sibinčićeva je podsjetila da je Strategojom razvoja i unapređenja primarne zdravstvene zaštite iz 2008. godine, predviđena i prevencija karcinoma grlića materice.

Prema pomenutoj strategiji, preporučen je ginekološki sistematski pregled žena jednom godišnje, tako da se prema utvrđenom protokolu radi “papa” nalaz i potom, ako su uočene nepravilnosti, radi se detekcija HPV, kolposkopija i ciljana biopsija, te ostali dijagnostički i terapijski postupci.

– Na ovaj način moguće je precizno i u ranom stadijumu odrediti suspektne promjene. Ukoliko se utvrdi postojanje ovih promjena u nultom stadiju, i bez probijanja bazalne membrane, izlječenje je sto odsto – pojasnila je Sibinčićeva.

Ona je dodala da u praksi strategiju provode ljekari porodične medicine, odnosno porodični ginekolozi, ali da je važno istaći neophodnost ozbiljnijeg pristupa ovom problemu među mlađom populacijom.

Sibinčićeva je navela da u Srpskoj za sada, nažalost, nije dostupna vakcina protiv humanog papiloma virusa, te da su aktivnosti oko njenog uvođenja bile privedene kraju, ali ih je usporila pandemija virusa korona.

– Budući da Republika Srpska još nije uvela vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa, djevojkama savjetujemo redovne ginekološke preglede, i to već godinu dana nakon stupanja u prve seksulane odnose – naglasila je Sibinčićeva.

U nekim razvijenim zemljama, tvrdi Sibinčićeva, preporuka za skrining metodama je jednom u tri godine, međutim, imajući u vidu visok procenat prisutnosti HPV virusa u našoj populaciji, savjetuju se pregledi i skrining jednom godišnje.

– Poslije dva uzastopna uredna citoloska brisa tokom godinu dana u razmaku od šest mjeseci, periodični pregledi citoloskog brisa ženama koje pripadaju grupi prosječnog rizika mogu se raditi na tri godine. Žene mlađe od 30 godina kao i žene iz grupe povišenog rizika treba da uzimaju bris jednom godišnje – rekla je Sibinčićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana