Drinić čestitao Svjetski dan pozorišta: Umjetnicima osigurati slobodu i jaču podršku

G.S.
Drinić čestitao Svjetski dan pozorišta: Umjetnicima osigurati slobodu i jaču podršku

BANjALUKA - Svjetski dan pozorišta je posebna radost za glumce i sve koji doprinose pozorišnoj umjetnosti, ali i alarm političarima i institucijama koje nisu prepoznale vrijednost i značaj kulture za društvo, izjavio je to narodni poslanik Nebojša Drinić koji je uputio čestitku svim umjetnicima na sceni, ali i onima jednako važnim iza scene.

Podsjetio je da je smanjenje budžeta za kulturu u režiji republičke vlasti nedopustivo i sramno, te da umjetnici zaslužuju bolji tretman.

-Pozorište je simbol kulture Banjaluke i Republike Srpske i predstavlja neizmjeran značaj za kulturu i za društvo u cjelini. Umjetnici ulažu ogromne napore, znoj, suze i krv braneći vrijednosti istine, dobrote i ljepote, pokazujući nam svima da je život vrijedan. Krajnje je vrijeme da se institucije i političari koji ih vode probude i pomognu stvaraocima u kulturi, povećaju budžete i pokažu da je kultura uvažena i etablirana djelatnost, kategoričan je Drinić.

Dodao je da dok nam tokom cijele godine pružaju magiju teatra, više nego ikada našim pozorištima moramo pružiti podršku u stvaranju umjetnosti, osigurati i garantovati im umjetničku slobodu u stvaranju.

-Pozorište je ogledalo društva i ono treba da manifestuje sve mane i vrline svijeta u kojem živimo. Vjerujem u moć pozorišta. Za mene je to prostor u kojem pokazujemo šta sve možemo zajedno. Srećan Vam dan pozorišta, dragi umjetnici. Želim vam što više uspješnih premijera, zadovoljne publike, nagrada i aplauza. Neka Vaša djela budu duboka, promišljena i jedinstvena. Neka nas navedu na razmišljanje šta znači biti čovjek, a ta misao neka bude prožeta iskrenošću, slobodoumnošću i blagonaklonošću, poručio je Drinić.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana