Дринић честитао Свјетски дан позоришта: Умјетницима осигурати слободу и јачу подршку

Г.С.
Дринић честитао Свјетски дан позоришта: Умјетницима осигурати слободу и јачу подршку

БАЊАЛУКА - Свјетски дан позоришта је посебна радост за глумце и све који доприносе позоришној умјетности, али и аларм политичарима и институцијама које нису препознале вриједност и значај културе за друштво, изјавио је то народни посланик Небојша Дринић који је упутио честитку свим умјетницима на сцени, али и онима једнако важним иза сцене.

Подсјетио је да је смањење буџета за културу у режији републичке власти недопустиво и срамно, те да умјетници заслужују бољи третман.

-Позориште је симбол културе Бањалуке и Републике Српске и представља неизмјеран значај за културу и за друштво у цјелини. Умјетници улажу огромне напоре, зној, сузе и крв бранећи вриједности истине, доброте и љепоте, показујући нам свима да је живот вриједан. Крајње је вријеме да се институције и политичари који их воде пробуде и помогну ствараоцима у култури, повећају буџете и покажу да је култура уважена и етаблирана дјелатност, категоричан је Дринић.

Додао је да док нам током цијеле године пружају магију театра, више него икада нашим позориштима морамо пружити подршку у стварању умјетности, осигурати и гарантовати им умјетничку слободу у стварању.

-Позориште је огледало друштва и оно треба да манифестује све мане и врлине свијета у којем живимо. Вјерујем у моћ позоришта. За мене је то простор у којем показујемо шта све можемо заједно. Срећан Вам дан позоришта, драги умјетници. Желим вам што више успјешних премијера, задовољне публике, награда и аплауза. Нека Ваша дјела буду дубока, промишљена и јединствена. Нека нас наведу на размишљање шта значи бити човјек, а та мисао нека буде прожета искреношћу, слободоумношћу и благонаклоношћу, поручио је Дринић.      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана