Ćosić: Fokus rada sa nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama

Srna
Ćosić: Fokus rada sa nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama

BANjALUKA - Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić smatra da fokus rada nove vlade Republike Srpske mora biti sa nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske, jer je polovina takvih.

Nakon konsultacija mandatara za sastav nove vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima Saveza opština i gradova Republike Srpske u Banjaluci, Ćosić je rekao da su predložili mandataru da u prvih 100 dana rada razgovaraju sa kompletnom Vladom i ministrom finansija o tome kako poboljšati i ustabiliti finansijski položaj ovih lokalnih zajednica.

"Pola lokalnih zajednica u Srpskoj je u statusu nerazvijenih i izrazito nerazvijenih, zbog čega moramo obezbijediti njihovu finansijsku stabilnost i funcionisanje u različitim selktorima", izjavio je novinarima Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočno Sarajevo.

On je dodao da Srpska ima i razvijene i izrazito razvijene lokalne zajednice zbog čega je potrebno pojačati kriterijume za raspodjelu sredstava od PDV-a i da se pokuša doći do pravednijeg modela koji bi možda nekome popravio položaj, a nekome umanjio finansijska davanja.

Ćosić je naveo da je na manadataru da predloži kandidata za resornog ministra koji će imati dobru saradnju sa Savezom.

"Opšta je ocjena da saradnja sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske mora biti bolja i očekujemo da će to u narednom periodu biti bolje", istakao je Ćosić.

Ćosić je rekao da je zaključeno da se mora nastaviti investicioni ciklus u infrastrukturu u lokalnim zajednicama tamo gdje Vlada najviše pomaže.

On je najavio da će Savez u narednih 10 dana pokrenuti inicijativu koja se odnosi na raspodijelu sredstava od vatrogasne naknade za koju privredni subjekti uplaćuju u budžet u omjeru 40 odsto jedinice lokalne samouorave, a 60 odsto civilna zaštita.

"Tražićemo da se taj omjer unaprijedi u korist lokalnih zajedica i da se proširi spektar upotrebe ovih sredstava", napomenuo je Ćosić, te pojasnio da postoje vatrogasne brigade koje su opremljene i osposobljene, a dio sredstava se može prikupiti dodatno u budžete koji bi se upotrijebili u razvoj infrastrukture.

Ćosić je rekao da će naknada koja je bila od komunalne takse sada biti naknada na odluku o isticanju reklame, kako bi dio tog prihoda bio vraćen u budžet lokalnih zajednica, pogotovo kod ekstra profitnih djelatnosti – banke , kladionice, benzinske pumpe.

On smatra da je potrebna veća kontrola kod naknade za tuđu njegu i pomoć koja se plaća 50 odsto iz budžeta lokalne zajednice, a ostatak iz budžeta Republike, a to treba da se radi sa resornim ministarstvom i centrima za socijalni rad.

Ćosić je rekao da je Savez podržao mandatara Viškovića i poželio mu puno uspjeha na budućoj poziciji premijera Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana