Mjesečni borački dodatak sa 60 godina

Marijana Miljić
Mjesečni borački dodatak sa 60 godina

BANjALUKA - Mjesečni borački dodatak primaće oko 58.000 boraca u Srpskoj koji imaju 60 godina života, rečeno je juče poslije sjednice Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da će, prema radnoj verziji uredbe o boračkom dodatku, 57.363 borca koji imaju 60 godina starosti primati mjesečni borački dodatak.

- Ministarstvo rada predlagalo je da se pravo na mjesečni borački dodatak ostvaruje sa 62 godine starosti, ali je kroz diskusiju sa predstavnicima BORS-a dogovoreno da se pravo na mjesečni borački dodatak ostvaruje sa 60 godina života, čime je obuhvaćen i veći broj boraca - rekao je Đokić. 

On je dodao da osnovica za obračunavanje mjesečnog boračkog dodatka iznosi 1,6 maraka, te da će se ova osnovica množiti sa   brojem mjeseci koje je borac proveo u zoni ratnih dejstava kako bi se dobio iznos koji će svaki vojnik Vojske Republike Srpske primati u toku mjeseca.

Đokić je objasnio da će borci koji su proveli više mjeseci u zoni borbenih dejstava primati i više novca mjesečno.

Prema njegovim riječima, borački dodatak na godišnjem nivou za 2011. godinu biće isplaćen najkasnije do 31. marta ove godine, a očekuje se da će novac za ove namjene biti obezbijeđen i ranije, odnosno početkom marta.

Predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije RS Dražen Perendija rekao je da je poslije tri časa diskusije većinom glasova Predsjedništva BORS-a usaglašeno da granica za mjesečni borački dodatak iznosi 60 godina starosti.

- Svi borci Srpske, bez obzira na to da li su prva ili pak sedma kategorija, zavisno od broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava, sa navršenih 60 godina imaće mjesečni borački dodatak - rekao je Perendija.

Dodao je da će, prema prvoj računici, oko 28 miliona maraka biti potrebno u ovoj godini za isplatu mjesečnog boračkog dodatka.

Perendija je podsjetio da će za isplatu godišnjeg boračkog dodatka biti potrebno oko 12 miliona KM.

Iznos

Dražen Perendija je rekao da će, prema prvim računicama, borac prve kategorije koji treba da ima najmanje 32 mjeseca provedena u zoni borbenih dejstava mjesečno primati od 50 do 70 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana