Za zaštitu od poplava 190 miliona maraka

Anita Janković-Rečević
Za zaštitu od poplava 190 miliona maraka

Banjaluka - Kroz različite projekte za zaštitu od poplava u vodoprivredne sisteme Srpske od 2014. do 2021. godine ukupno će biti uloženo više od 190 miliona maraka, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Dodaju da vrijednost radova u vodoprivredi po projektu hitne pomoći i zaštite od poplava, koji je finansiran kreditom Evropske investicione banke (EIB), iznosi 107,57 miliona KM.

- Kroz ovaj projekat Srpska će investirati i dodatnih 19 miliona KM do kraja 2021. godine - rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović.

Dodao je da su značajna sredstva u ovu oblast ulagana kroz projekte koji su sufinansirani iz Fonda za obnovu RS, Svjetske banke i IPA fondova Evropske unije, navodeći da se ulaganje u vodoprivredu nastavlja. Macanović podsjeća da je nakon poplava 2010. godine Ministarstvo u saradnji sa "Vodama Srpske" pristupilo detaljnoj rekonstrukciji i rehabilitaciji sistema zaštite od poplava.

- Zbog sve veće neravnomjernosti u prostornoj i vremenskoj preraspodjeli padavina, koja je za posljedicu imala ekstremne suše u 2014. godini intenzivirane su aktivnosti u ovoj oblasti. U periodu do 2021. planirano je ukupno ulaganje više od 190 miliona maraka za zaštitu od poplava - rekao je Macanović i dodao da je rekonstrukcija savskog nasipa, izgradnja drinskog nasipa, kao i rehabilitacija pumpnih stanica i uređenje vodotoka samo dio aktivnosti na kojima se trenutno radi s ciljem zaštite od poplava.

Pomoćnik ministra za vodoprivredu Čedomir Stojanović kaže da su u saradnji sa UNDP-om izrađene mape opasnosti i rizika od poplava za sliv rijeke Vrbas, a planirana je i izrada plana upravljanja rizikom od ove prirodne nepogode za ovaj sliv.

- Kroz projekat "Mape opasnosti i mape rizika od poplava u BiH" radi se na donošenju ovih dokumenata za ostale slivove u Srpskoj. Zajedničkim radom sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva radimo i na iskorištavanju vodnog potencijala za proizvodnju električne energije - rekao je Stojanović i naveo da će se projektom "Podsticanje obnovljivih izvora energije u BiH" stvoriti okvir za održivi razvoj malih hidroelektrana. Istakao je da brojni projekti u oblasti navodnjavanja koji su realizovani u RS za cilj imaju unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

- Sistemi navodnjavanja su u saradnji sa lokalnim zajednicama izgrađeni na području Semberije, Posavine, te opština Bratunac, Ljubinje i Trebinje. Kroz projekat "Vodosnabdijevanje i sanitacija" vrši se rehabilitacija, nadogradnja ili izgradnja infrastrukture, vodovodnih sistema i postrojenja. Do sada su u projektu participirale 32 lokalne zajednice, a ukupna vrijednost do sada zaključenih ugovora je 90 miliona KM - dodao je Stojanović.

Bilans voda

U Ministarstvu ističu da je bilans voda RS jedan od najbitnijih podataka za vođenje razvojne politike Srpske.

- Najbogatija rijeka vodom u ovom periodu je Vrbas, pogotovo u gornjem i srednjem toku, kada raspoloživ minimum za vodoprivredne potrebe iznosi više od 25 odsto od srednjeg godišnjeg proticaja. Druga najkvalitetnija rijeka po količini vode u sušnim periodima je Una, dok su sa gledišta malih voda najoskudnije pritoke Save - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana