Vjera i mašta utkane u rukotvorine protinice Jelice Tanacković iz Ugljevika FOTO

Jana Kezić
Vjera i mašta utkane u rukotvorine protinice Jelice Tanacković iz Ugljevika FOTO

UGLjEVIK - Poučena iskustvom da je izrada ručnih radova odlična za koncentraciju, ali i opuštanje, protinica Jelica Tanacković iz Ugljevika odlučila je da okupi grupu parohijanki pri hramu Svetog Sisoja, gdje uz maštu vrijedne ruke ovih žena ideje pretvaraju u stvarnost.

Kroz istoriju ručni radovi bili su djelatnost kojom su se žene bavile u pauzama od kućanskih poslova, ali danas je to malo drugačije.  

Tanackovićeva je za "Glas Srpske" ispričala da su nakon eksproprijacije crkve Svete Petke u Starom Ugljeviku, za potrebe rudnika i termoelektrane, parohijani ostali bez bogoslužbenog prostora, što je svima teško palo.

- Blagoslovom tadašnjeg episkopa Hrizostoma, a na prijedlog mjesnog sveštenika protojereja-stavrofora Duška Tanackovića i mještana, odlučeno je da se napravi bogomolja posvećena Svetom Sisoji, velikom zaštitniku djece. Nekoliko godina kasnije rodila se i ideja da se tu parohijanke okupljaju i da izrađujemo ručne radove - ispričala je Tanackovićeva.

Lani je zahvaljujući Turističkoj organizaciji opštine Ugljevik, priča ona, hram ušao u mrežu turističkih destinacija Srpske, ali i BiH.

- Zahvaljujući tome shvatila sam da ne bi bilo loše da moje parohijanke svoje proizvode prodaju u crkvenoj prodavnici, kako turistima tako i za naše potrebe - ispričala je Tanackovićeva.

Hram gdje i održavaju radionice nalazi se na platou sa kojeg se vidi ravna Semberija, Bijeljina, planina Majevica, a jednim dijelom čak i Srbija, koje su vječna inspiracija.

- Trenutno nas je 14 žena i mogu da se pohvalim da smo generacijski različite, od djevojaka pa do onih koji gaze šestu deceniju života. Bez obzira što smo i različitog zanimanjima, sve se slažemo - kazala je ona. Prema njenim riječima, u crkvenoj prodavnici mogu se kupiti melemi, biljna ulja, domaći sapuni, čajevi, pletene korpe za krsnice, likeri, magneti, setovi za slave, krštenja i vjenčanja, ali i brojanice, bojanke, te dječiji molitvenici.

- Sve je naših ruku djelo, a posebno mi je drago što je crkva ovim ženama omogućila i da zarade koji dinar u ova teška vremena - kazala je protinica i istakla da je organizovala i radionicu za izradu sapuna.

Ne bave se sve parohijanke proizvodnjom, ali pružaju podršku u vidu pozajmljivanja eksponata i spremanja hrane za sajmove.

- Ponosna sam što smo veliki posao uradili od prvog sastanka koji je bio početkom februara pa do danas. Parohijanke sam takođe nagovorila da svoje proizvode prodaju i van crkve, te da otvore svoje stranice na društvenim mrežama - kaže ona, dodajući da su zadovoljne prodajom.

Parohijanke pri hramu Svetog Sisoja kažu da se ništa ne može uporediti sa osjećajem zadovoljstva, kao kada se nešto napravi vlastitim rukama.

- Radionice me zaista ispunjavaju jer sam neko ko voli crkvu, a uvijek se lijepo družimo i naučimo nešto novo - kazala je Bosa Maksimović koja izrađuje "Zvončica" sapune.

Božana Spasojević kao najstarija članica parohijanske grupe kaže da je zadužena za pripremanje tradicionalne hrane.

- Uvijek sam bila za druženje i okupljanje, pogotovo žena na selu jer one nemaju priliku da se često sastaju i izlaze u grad, pa smo zahvalni našoj protinici što nas je okupila. Zaista uživam na svakom druženju - kazala je Spasojevićeva, dodajući da je zagovornik zdrave hrane i starih recepata.

Sajmovi

Jelica Tanacković kaže da su njihovi proizvodi bili zapaženi i na Sajmu turizma i gastrokulture "Bijeljina-turist 2022" u Bijeljini.

- Pred nama je još sajmova, a ide nam i slava hrama Sv. Sisoja, 19. jula. Osim toga, uskoro bi trebalo da dobijemo odobrenje za prodaju matičnog soka od aronije. Ideja i ciljeva ne manjka, pa ako Gospod dopusti oni će biti i ostvareni - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana