Vitezovi i mališani ukrstili mačeve u Bijeljini

Lj. A.
Vitezovi i mališani ukrstili mačeve u Bijeljini

Bijeljina - Vitezovi sa oklopima, dame u dugim, raskošnim haljinama, viteške borbe, kovanje mačeva, oživjeli su duh srednjeg vijeka u Bijeljini.

To je samo dio onoga što su  posjetioci živopisnog Etno- sela “Stanišići” mogli da vide u okviru manifestacije “Dani viteštva”. Vitezovi iz Udruženja za očuvanje starih zanata i veština “Beli orlovi” iz Beograda predstavili su nasljeđe kroz srednjovjekovnu istoriju Srbije i Balkana.

- Stariji posetioci su znatiželjni, zanima ih kako su izgledali vitezovi, kako su živeli, dok najmlađi uživaju u nadmetanjima. Za njih smo upriličili malu školu mačevanja,  a pažnju im je privuklo i oblikovanje čelika uz pomoć vatre - rekao je predsjednik Udruženja Bojan Tasić.

Okupljeni nisu krili oduševljenje, posebno oni najmlađi, koji su se, kao mali ratnici, latili mačeva i odmjerili snage sa vitezovima.

- Ovo je postao naš način života. Tražili smo inspiraciju u starim stranim serijama. Trudimo se da ne samo borbom i opremom nego zanatstvom, plesom i muzikom što više približimo tradicionalne vrednosti, duh tog vremena - pojašnjava Tasić kako je nastalo ovo udruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana