Vazdušna banja na dlanu Gačanima

Miloš Vasiljević
Vazdušna banja na dlanu Gačanima

GACKO - Čemerno je ove zime doživjelo pravu ekspanziju kada je riječ o posjetama, a ovaj kraj oduvijek je bio omiljena destinacija, kako Gačanima tako i svim ljubiteljima prirode i čistog vazduh iz susjednih lokalnih zajednica.

Bijeg iz gradske zone u netaknute predjele koje je priroda darovala ovom pejzažu i kakvih se, bez pretjerivanja, ne bi postidjeli ni na austrijskim Alpima, posljednjih godina postaje potreba sve većeg broja Hercegovaca.

Na 1.300 metara nadmorske visine, na padinama Čemerna, gdje je i dalje snijeg idealan za skijanje i sankanje, uživali su i polaznici Škole sporta i korektivne gimnastike “Spartakus”, koji su bili na zimskom druženju “Sniježna planina zove”, a sve to kasnije upotpunila je opštinska Turistička organizacija koja je organizovala manifestaciju “Svi na snijeg - Čemerno te zove”.

Jedan od trenera škole “Spartakusa” Milan Gutović naglašava da su dva puta ove zime sa polaznicima posjetili Čemerno.

- Izlet i druženje u snijegu, za djecu, ali i za sve ljubitelje prirode, na čistom vazduhu, je pun pogodak. Na ovaj način promovišemo prirodne potencijale naše opštine, a sa druge strane djeca su bila presrećna i zadovoljna. Čemerno je pravi prirodni dragulj, a trudićemo se da što više treninga bude u prirodi - kazao je Gutović.

Čemerno je još od srednjovjekovnog perioda bilo omiljeno izletište tadašnje vlastele i dubrovačkih trgovaca. Još tada su prepoznati njegovi potencijali kao idealnog mjesta za odmor, ali do danas nisu iskorišćeni u punom kapacitetu.

Direktorica Turističke organizacije Gacka Jelica Kovačević kaže da je ove godine Čemerno zaista doživjelo renesansu, a pogotovo u “postkovid” periodu.

- Kao svojevrsna vazdušna banja Čemerno ima velike potencijale za razvoj, kako zimskog turizma, tako i za aktivni odmor tokom cijele godine, jer zaista kad god da dođete ovaj prevoj “oduzima dah”. Posljednjih decenija nepravedno je zanemareno kao turistički potencijal, ali uprkos tome bilježi posjete iz cijelog regiona, koje su, nažalost, kratkotrajne zbog nedostatka smještajnih kapaciteta - kazala je Kovačevićeva.

Priča da su tokom zime, a pogotovo vikendom, primijetili da sve više ljudi izlazi na Čemerno sa svojim porodicama i društvom pa su došli na ideju da organizuju neki vid druženja, kako za najmlađe, tako i za starije.

- Zajedno sa “Spartakusom” organizovali smo “Svi na snijeg - Čemerno te zove”. Odziv je bio ogroman, uz turiste i iz susjednih opština. Osim aktivnosti na snijegu posjetioci su mogli da uživaju i u tradicionalnim specijalitetima, kao što su gatački uštipci sa kajmakom i sirom i toplim napicima - kaže Kovačevićeva.

Međutim, da bi se Čemerno razvilo u sportsko-rekreativni centar, potrebna su ulaganja, kako lokalne zajednice tako i investitora, bez kojih će ovaj dragulj prirode ostati neiskorišćen.

- Prije svega potrebne su nam uređene skijaške staze, žičara, ali i smještajni kapaciteti, da bi turisti mogli da se zadrže nekoliko dana i da se osim izletničkog razviju i ostali vidovi turizma, pogotovo zimi - istakla je Kovačevićeva.

Gačanin Milan Buha kaže da skija na Čemernu kad god uhvati slobodnog vremena. Tako je bilo i ove zime, a naglašava da ga raduje činjenica što je ovo planinsko hercegovačko selo i prevoj puno skijaša.

- Najčešće idem vikendom na skijanje sa prijateljima. Nismo ni svjesni šta imamo na pola sata vožnje od grada - kazao je Buha.

I dok hotel na Čemernu, čija je izgradnja počela osamdesetih godina prošlog vijeka, nikada nije završen i zjapi devastiran, Gačani ne gube nadu da će to uskoro biti sportsko-rekreativni centar, koji će raditi tokom čitave godine.

Mještani

Gačanka Milica Grubačić se raduje što je Čemerno ove sezone u epicentru dešavanja, a vjeruje i da mnogo šire nema prirodnih potencijala kakvima je bogato njeno selo. Iako živi u Trebinju, a sa uspjehom privodi kraju studije na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu, kada god joj se ukaže prilika uživa u blagodetima prirode koje nudi zavičaj.

- Tu mi je odmor za dušu, odmor od buke i brzog načina života. Mir i ljepota, tako bi se najlakše moglo opisati. Zimi je posebno lijepo i raduje me što cijele porodice dolaze da skijaju - rekla je Grubačićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana