Ваздушна бања на длану Гачанима

Милош Васиљевић
Ваздушна бања на длану Гачанима

ГАЦКО - Чемерно је ове зиме доживјело праву експанзију када је ријеч о посјетама, а овај крај одувијек је био омиљена дестинација, како Гачанима тако и свим љубитељима природе и чистог ваздух из сусједних локалних заједница.

Бијег из градске зоне у нетакнуте предјеле које је природа даровала овом пејзажу и каквих се, без претјеривања, не би постидјели ни на аустријским Алпима, посљедњих година постаје потреба све већег броја Херцеговаца.

На 1.300 метара надморске висине, на падинама Чемерна, гдје је и даље снијег идеалан за скијање и санкање, уживали су и полазници Школе спорта и корективне гимнастике “Спартакус”, који су били на зимском дружењу “Снијежна планина зове”, а све то касније употпунила је општинска Туристичка организација која је организовала манифестацију “Сви на снијег - Чемерно те зове”.

Један од тренера школе “Спартакуса” Милан Гутовић наглашава да су два пута ове зиме са полазницима посјетили Чемерно.

- Излет и дружење у снијегу, за дјецу, али и за све љубитеље природе, на чистом ваздуху, је пун погодак. На овај начин промовишемо природне потенцијале наше општине, а са друге стране дјеца су била пресрећна и задовољна. Чемерно је прави природни драгуљ, а трудићемо се да што више тренинга буде у природи - казао је Гутовић.

Чемерно је још од средњовјековног периода било омиљено излетиште тадашње властеле и дубровачких трговаца. Још тада су препознати његови потенцијали као идеалног мјеста за одмор, али до данас нису искоришћени у пуном капацитету.

Директорица Туристичке организације Гацка Јелица Ковачевић каже да је ове године Чемерно заиста доживјело ренесансу, а поготово у “постковид” периоду.

- Као својеврсна ваздушна бања Чемерно има велике потенцијале за развој, како зимског туризма, тако и за активни одмор током цијеле године, јер заиста кад год да дођете овај превој “одузима дах”. Посљедњих деценија неправедно је занемарено као туристички потенцијал, али упркос томе биљежи посјете из цијелог региона, које су, нажалост, краткотрајне због недостатка смјештајних капацитета - казала је Ковачевићева.

Прича да су током зиме, а поготово викендом, примијетили да све више људи излази на Чемерно са својим породицама и друштвом па су дошли на идеју да организују неки вид дружења, како за најмлађе, тако и за старије.

- Заједно са “Спартакусом” организовали смо “Сви на снијег - Чемерно те зове”. Одзив је био огроман, уз туристе и из сусједних општина. Осим активности на снијегу посјетиоци су могли да уживају и у традиционалним специјалитетима, као што су гатачки уштипци са кајмаком и сиром и топлим напицима - каже Ковачевићева.

Међутим, да би се Чемерно развило у спортско-рекреативни центар, потребна су улагања, како локалне заједнице тако и инвеститора, без којих ће овај драгуљ природе остати неискоришћен.

- Прије свега потребне су нам уређене скијашке стазе, жичара, али и смјештајни капацитети, да би туристи могли да се задрже неколико дана и да се осим излетничког развију и остали видови туризма, поготово зими - истакла је Ковачевићева.

Гачанин Милан Буха каже да скија на Чемерну кад год ухвати слободног времена. Тако је било и ове зиме, а наглашава да га радује чињеница што је ово планинско херцеговачко село и превој пуно скијаша.

- Најчешће идем викендом на скијање са пријатељима. Нисмо ни свјесни шта имамо на пола сата вожње од града - казао је Буха.

И док хотел на Чемерну, чија је изградња почела осамдесетих година прошлог вијека, никада није завршен и зјапи девастиран, Гачани не губе наду да ће то ускоро бити спортско-рекреативни центар, који ће радити током читаве године.

Мјештани

Гачанка Милица Грубачић се радује што је Чемерно ове сезоне у епицентру дешавања, а вјерује и да много шире нема природних потенцијала каквима је богато њено село. Иако живи у Требињу, а са успјехом приводи крају студије на Пољопривредном факултету у Источном Сарајеву, када год јој се укаже прилика ужива у благодетима природе које нуди завичај.

- Ту ми је одмор за душу, одмор од буке и брзог начина живота. Мир и љепота, тако би се најлакше могло описати. Зими је посебно лијепо и радује ме што цијеле породице долазе да скијају - рекла је Грубачићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана