Učenici Tehničke škole "Mihajlo Pupin" iz Bijeljine školske vitrine napunili medaljama

Ljiljana Aleksić
Učenici Tehničke škole "Mihajlo Pupin" iz Bijeljine školske vitrine napunili medaljama

BIJELjINA - Učenici Tehničke škole "Mihajlo Pupin" iz Bijeljine školske vitrine napunili su brojnim medaljama i peharima koje su osvojili na raznim republičkim i međunarodnim takmičenjima, zbog čega su, kako ističe rukovodstvo ove obrazovne ustanove, ponos škole, ali i grada.

Posljednje medalje u školu su donijeli učenik Nikola Lakić, koji je na Drugoj balkanskoj olimpijadi iz fizike osvojio bronzanu medalju i Strahinja Prodanović, koji je zauzeo prvo mjesto na republičkom takmičenju, takođe iz fizike. Nikola kaže da mu je sam plasman na Olimpijadu bio najteži korak.

- Ovi mi je prvo učešće na takmičenju međunarodnog tipa, a bilo je 50 takmičara iz 12 zemalja. To je za mene jedno dragocijeno i lijepo iskustvo - priča Lakić. Ističe da se takmičenje zbog virusa korona odvijalo onlajn.

- Svaka zemlja je radila iz jednog grada, a nas četvoro smo učestvovali iz Sarajeva. Zadatke smo radili četiri sata, a onda su ih vođe tima slale organizatorima u Rumuniju - rekao je Nikola, koji kaže da su takmičenja bilo uživo i onlajn, prilika i za sklapanje prijateljstava.

Ističe da je fizika za mnoge učenike jedan od najtežih predmeta, a za njega ljubav, koja je počela u najranijem djetinjstvu.

- Prvi put sam se počeo takmičiti u devetom razredu osnovne škole i tada sam osvojio treće mjesto na republičkom takmičenju, što mi je i najdraža nagrada do sada. Fiziku mogu svi da nauče, samo je bitno koliko ko ima želje i vremena. Ako smo spremni da idemo do nekog cilja, onda nije ništa teško - kaže Nikola.

Njegov školski drug Strahinja Prodanović zapažene rezultate iz oblasti fizike, ali i matematike, ostavio je na brojnim takmičenjima u Srpskoj i BiH, a posljednju medalju donio je sa republičkog takmičenja iz fizike.

- Zbog aktuelne epidemiološke situacije radili smo u onlajn formatu. Svako je radio zadatke od kuće. Osvojio sam najveći broj bodova u svojoj konkurenciji zajedno sa Nikolom - ispričao je Strahinja, koji se u slobodno vrijeme bavi pisanjem i učestvuje na literarnim konkursima.

U školi su ponosni na rezultate koji učenici postižu na kojim god takmičenjima učestvuju.

- Učenici naše škole su prepoznatljivi po svojim rezultatima i uspjesima. Ova dva učenika su jako talentovana, pohađaju smjer računarstva i informatike. Oni su ponos škole i grada - rekao je direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin" Milenko Maksimović dodajući da škola podržava talentovane učenike i prati ih kroz cjelokupno obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana