Učenici iz Bijeljine nagrada na Svetosavskom književnom konkursu

Srna
Učenici iz Bijeljine nagrada na Svetosavskom književnom konkursu

BEOGRAD - U Beogradu su danas uručene nagrade pobjednicima na Svetosavskom književnom konkursu Društva “Sveti Sava” za učenike osnovnih i srednjih škola, među kojima je i učenica iz Bijeljine Teodora Petrović.


Učesnica osmog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” iz Bijeljine Teodora Petrović za pjesmu o temi “Pred ikonom Svetog Save” osvojila je treću nagradu u konkurenciji osnovnih škola.

Ona je istakla je da joj je drago što može da predstavlja Republiku Srpsku na ovom konkursu.

“Ova nagrada mi mnogo znači prvenstveno što je konkurs bio u vezi sa Svetim Savom, a on je osnovao škole, bio prvi srpski učitelj i prosvetitelj. O tome sam najčešće pisala i inspirisala su me iskustva iz škole i knjiga koje sam čitala o njemu”, rekla je Teodora novinarima iz Republike Srpske.

Velika nagrada Društva “Sveti Sava”, koja se dodjeljuje za posebno nadahnut rad, koji se izdvaja svojim kvalitetom i estetskom vrijednoššću, bez obzira na uzrast, uručena je Jovani Babić, učenici četvrtog razreda srednje Tehničke škole “Ivan Sarić” u Subotici.

Prvu nagradu za osnovne škole osvojile su Vanja Milivojević iz Valjeva i Doroteja Tošić iz Kule, a prvu nagradu za srednje škole Jovana Kostadinović iz Niša i Kristina Milanović iz Užica.

Specijalne nagrade dobili su učenici srpskih dopunskih škola u dijaspori Dimitrije Jovanović iz Vićence i Teodora Stanisavljević i Ksenija Lukić iz Pariza.

Današnja svečanost počela je Službom Svetom Savi, sječenjem slavskog kolača i himnom Svetom Savi. Nagrade su uručene u Narodnoj biblioteci Srbije.

Na ovogodišnjem literarnom konkursu učestvovao je 141 rad, a ukupno je nagrađeno 23 učenika i njihovih profesora.

Tradicionalni Svetosavski književni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola svake godine raspisuje najstarije aktivno srpsko udruženje Društvo “Sveti Sava” uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana