U toplijim učionicama u Bratuncu dočekuju zimu

Krstina Ćirković
U toplijim učionicama u Bratuncu dočekuju zimu

Bratunac - Više od 600 učenika i nastavnici bratunačke Osnovne škole “Branko Radičević” zimu će dočekati u znatno toplijim učionicama, jer je završena zamjena kompletne stolarije, za šta je novac donirala vlada Japana.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević je rekao da su obnovom Osnovne škole “Branko Radičević” učenici i nastavnici dobili bolje uslove za rad, te da će škola imati znatne uštede zbog bolje toplotne izolacije.

- Vlada RS će u narednom periodu planirati novac kojim bi obnova škole bila nastavljena i škola dodatno utopljena - rekao je Malešević i zahvalio vladi Japana, sa kojom ministarstvo ima odličnu saradnju i zajedno unapređuje uslove za izvođenje nastave.

Japanska vlada je za zamjenu kompletne stolarije u bratunačkoj školi obezbijedila 88.000 KM, a opština je izdvojila iz budžeta sredstva za plaćanje PDV-a.

Ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto je naveo da je japanska vlada pomogla u adaptaciji 200 škola u Srpskoj i najavio nastavak pružanja finansijske podrške za projekte u sektoru obrazovanja.

- Ovaj projekat je uspješno završen i veoma je važno što učenici neće dočekati zimu u hladnim prostorijama, jer će on doprinijeti energetskoj efikasnosti - ocijenio je Sakamoto.

Načelnik opštine Nedeljko Mlađenović zahvalan je japanskoj vladi, kao i Vladi Srbije, koja je obezbijedila 200.000 KM za adaptaciju i bratunačke osnovne škole “Vuk Karadžić”, gdje je već počela zamjena stolarije i unutrašnje uređivanje.

Učenici škole “Branko Radičević” u znak zahvalnosti svima koji su pomogli u obnovi njihove škole pripremili su prigodan program, a zadovoljstvo boljim uslovima za školovanje ne kriju ni njihovi roditelji.

- Mnogo znači kada znate da se dijete neće smrzavati tokom nastave - rekla je majka dječaka trećeg razreda Marijana Stajić i istakla da su se i roditelji angažovali i pomogli pri ugradnji roletni. +++++++

Računarska oprema

Dane Malešević je istakao da je u toku opremanje 62 osnovne škole računarskom opremom, za šta je ministarstvo obezbijedilo 7,3 miliona KM.

- Završetkom treće faze projekta “Dositej” nastava u svim osnovnim školama moći će da bude izvođena u modernim e-učionicama - naveo je Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana