U Tolisi počeo 18. turnir u prstenu

Srna
U Tolisi počeo 18. turnir u prstenu

MODRIČA - U Tolisi kod Modriče počeo je 18. turnir u prstenu na kojem će tokom sedam dana učestvovati 16 ekipa sa područja ove opštine.


"Takmičenje u sakrivanju i traženju prstena pod kapom, za koju se najčešće koristi ručno pleteni vuneni priglavk, omiljena je igra mještana modričih sela na Trebavi, Vučijaku i Posavini, te Srba prognanih u Modriču sa prostora Vozuće i Ozrena", rekao je Srni predsjednik mjesne zajednice Tolisa Čedo Lazić.

On je naveo da se turnir tradicionalno organizuje krajem decembra ili početkom januara, u vrijeme kada nema posla na njivama i kada je završen svinjokolj.

"Takmičenja počinju uveče i znaju trajati i po cijelu noć", istakao je Lazić.

On je naglasio da se turnir organizuje da bi bila sačuvana ova stara igra koja se prenosi sa koljena na koljeno, a o kojoj nema zapisanih podataka o tome gdje je i kada nastala.

Lazić je pojasnio da će se svake večeri takmičiti četiri ekipe, na dva prostora za igru, u društvenom domu u Tolisi.

Za ovu igru potrebno je deset kapa - priglavaka, od kojih se šest daje ekipi koja skriva, a četiri ekipi koja traži prsten.

U igri učestvuju dvije ekipe od dva do najviše pet igrača.

Članovi ekipa sjede jedni nasuprot drugih, a između njih se nalazi prostor za igru pokriven tepihom, ćilimom ili ćebetom koje štiti igrače od hladnoće i prigušuje zvuk koji prsten, najčešće od metala, stvara prilikom ostavljanja pod kapu.

Igra počinje tako što igrač iz jedne ekipe sakriva prsten pod jednu od dvije kape, nakon čega protivnik pokušava pogoditi gdje je.

Ako protivnički igrač prsten pronađe u prvom pokušaju tada njegova ekipa prva krije prsten u takmičenju za bodove.

U nastavku igre suprotna ekipa treba da pogodi ispod koje kape se krije prsten. Ako u jednoj od četiri kape ekipa pronađe prsten ona je pobjednik i tada ona krije prsten, a ako ga ne nađe, onda bodove dobija ona ekipa koja je krila prsten i nastavlja da krije.

Iskusni igrači mimikom ili gestom vješto zavaravaju protivničku stranu i prilikom sakrivanja i prilikom pronalaženja prstena.

Pobjednik je ekipa koja prva skupi 200 bodova, a koji zavise od broja pokušaja igrača da pronađe prsten.

Osim četiri kape ispod kojih je tražen prsten za određivanje ekipe koja će sakrivati prsten, bodovanje u nastavku igre se odvija tako da ekipa koja pronađe prsten ispod pete kape dobija 12 bodova, a ispod šeste kape osvaja 10 bodova.

Otkriven prsten ispod sedme kape donosi ekipi osam bodova, ispod osme sedam, ispod devete šest bodova, te pet bodova ako je prsten otkriven ispod desete, posljednje kape.

Pokrovitelji turnira, koji je počeo sinoć u organizaciji Savjeta mjesne zajednice Tolisa, su lokalna uprava i brojni modrički privrednici.

Lazić je rekao da su za najuspješnije ekipe na turniru obezbijeđeni pehari i novčane nagrade. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana