U selu Ćelinovac održana osma “Pirogijada”

Srna
U selu Ćelinovac održana osma “Pirogijada”

Gradiška - Uz bogat kulturno-umjetnički program i promociju poljske nacionalne kuhinje, Udruženja Poljaka i prijatelja Udruženja “Mak” Gradiška organizovalo je danas u gradiškom selu Ćelinovac Osmu “Pirogijada”.

Predsjednik Udruženja “Mak” Marija Buganik Pranjić rekla je da su se ove godine na “Pirogijadi” predstavila i udruženja Poljaka iz Banjaluke i Prnjavora, te Udruženje Ukrajinaca “Verhovena” iz Gradiške.

“Uvjek težimo ka omasovljavanju manifestacije i planiramo kako da sljedeće godine ona bude još bolja”, rekla je Pranjićeva.

Ona je navela da se su posjetioci “Pirogijade” mogli da probaju osam vrsta piroga, bošč, toć i druga poljska tradicionalna jela.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić izrazio je zadovoljstvo što se na području opštine Gradiška organizuju manifestacije koje promovišu kulturu, tradiciju i gastronomiju poljske nacionalne manjine.

“Ova manifestacija pokazuje da su u Gradišci i Republici Srpskoj svi narodi dobrodošli i da se na ovom prostoru vodi računa o pravima svih naroda i nacionalnih manjina”, rekao je Adžić koji kaže da je uživao u degustaciji tradicionalnih poljskih jela.

Osmoj “Pirogijadi” u Ćelinovcu prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Slavko Dunjić, konzul Poljske u BiH Agata Grabska, predstavnici opštine Gradiška, banjalučki biskup Franjo Komarica, grupa Poljaka iz Poljske, mještani Ćelinovca i susjednih sela.

U selu Ćelinovac danas živi oko 50 stanovnika, od kojih su većina Poljaci koji su u ovaj kraj doselili prije 120 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana