U Prijedoru pljušte tužbe zbog pogrešnih naočara

Danijela Stokanić
U Prijedoru pljušte tužbe zbog pogrešnih naočara

Prijedor - Saša Majkić iz Prijedora tužiće tamošnju "Optiku Vid" zbog greške napravljene prilikom izrade stakala na naočarima za njegovu sedmogodišnju kćerku, a kontratužbu najavljuju i iz ove ordinacije, jer ih je, kako tvrde, Majkić ucjenjivao.

Dok se Majkić i oftalmolozi međusobno optužuju, ispašta sedmogodišnjakinja kojoj se u proteklom periodu zbog, kako tvrdi njen otac, greške u centriranju stakala na naočarima, dioptrija povećala sa jedan na četiri na jednom oku i sa tri na pet na drugom.

Majkić kaže da je sve počelo prošle godine kada je po preporuci djecu odveo kod prijedorskog oftalmologa Nade Lukić koja radi u "Optici Vid", a koja je odredila dobru dioptriju, ali je, kako kaže, grešku napravio njihov optičar koji nije dobro centrirao stakla.

- To smo primijetili nakon nekoliko dana kad se djevojčica požalila na glavobolju, zbog čega sam je ponovo odveo u istu ordinaciju, da bi nam oftalmolog rekao da je glavobolja samo izgovor, jer nijedno dijete ne voli da nosi naočari - rekao je Majkić.

I tako je, kaže, prošlo nekoliko mjeseci, a glavobolja nije prolazila, zbog čega je potražio i mišljenje drugih ljekara.

- U poznatoj beogradskoj oftalmološkoj klinici su konstatovali da su stakla okrenuta naopako. Staklo je "bježalo" za 100 stepeni. Čim sam se vratio u Prijedor, otišao sam u "Optiku Vid". Oni su sve vrijeme pokušavali da me uvjere kako su naočari ispravne - kazao je Majkić.

Dodao je da je tada pozvao oftalmologe u Beogradu koji su kolegama u Prijedoru objasnili kako da provjere stakla, nakon čega je greška bila očigledna.

- Zamolili su me da ništa ne kažem doktorici. Greška se dešava svakome, ali ne shvatam doktoricu, koja nijednom za šest mjeseci nije pogledala naočari iako je znala za glavobolju - istakao je Majkić i dodao da je spremio tužbu protiv odgovornih u "Optici Vid".

Lukićeva kaže da su Majkićeve tvrdnje netačne, te da se ni njegovog izgleda više ne sjeća.

- Dioptrija je korektno određena, što su mu potvrdile i ostale kolege. Ne vidim razlog zbog čega me napada. Takođe, priča da se djetetu pogoršao vid od pogrešnog stakla nije tačna - kazala je Lukićeva.

Dodala je da je Majkić njihovog optičara ucjenjivao, prijeteći da će ga "razbiti" ako mu ne da novac.

- Kolega se uplašio, zbog čega mu je dao novac - istakla je Lukićeva i dodala da je i nju pokušao da ucjenjuje, što mu, kaže, nije pošlo za rukom.

Vlasnik "Optike Vid" Radomir Lukić istakao je da će Majkića tužiti zbog iznude novca od optičara.

- Niko ne smije da prijeti mojim radnicima. Osim toga, nije kriv optičar, nego je greška bila do automata, koji je okrenuo na 0,50 cilindar - kategoričan je Lukić i dodaje da do ovog problema ne bi ni došlo da se Majkić odmah optičaru javio i rekao da naočari ne odgovaraju djevojčici.

Lukić tvrdi da je Majkić optičaru naočari prvi put donio tek po dolasku iz Beograda, zbog čega postoji mogućnost da je taj cilindar, kaže, obrnuo neko drugi.

Kako nezvanično saznajemo, Majkić je u dva navrata tražio novac od optičara, koji mu je prvi put dao 1.200 maraka, dok je drugi put od njega tražio 850 KM.

Majkić je potvrdio da je od optičara dobio nešto novca, ali, kako kaže, samo da bi pokrio troškove putovanja u Beograd, ističući da se ne radi o iznudi.

Posljedice

Specijalista oftalmologije Klinike "Svjetlost" Nebojša Đogatović ističe da djeca moraju imati preciznu korekciju kako bi se vid mogao pravilno razvijati.

- Vid se razvija do osme godine života i u tom periodu je potrebno da nose odgovarajuće naočari. Pogrešni cilindri ne bi trebalo da izazovu trajne posljedice - kazao je Đogatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana