U flaši zmijolovca Dragiše Lečića iz Ljubinja završilo hiljadu otrovnica

Miloš Vasiljević
U flaši zmijolovca Dragiše Lečića iz Ljubinja završilo hiljadu otrovnica

LjUBINjE - Jedan od najstarijih zmijolovaca u Srpskoj Dragiša Lečić iz ljubinjskog sela Žrvanj za šest decenija po hercegovačkim brdima i vrletima uhvatio je više od hiljadu zmija, a ove godine već je stigao do broja od 13 poskoka i šargana.

Prvu zmiju uhvatio je sa nepunih 12 godina i od tada ne prestaje da se bavi ovim hobijem, od koga se, kaže, svojevremeno moglo lijepo i zaraditi jer su bile veoma tražene zbog seruma, ali i u nekim drugim oblastima farmaceutske industrije.

- U Ljubinju je nekada bila zadruga, a ja sam još kao dječak hvatao zmije i slao ih autobusom ili poštom u posebnim sanducima, prije svega zagrebačkoj “Plivi”. Međutim, poslije je zabranjen uvoz zmija i u Hrvatskoj i u Srbiji, odnosno za to se moraju imati posebne dozvole - počinje priču za “Glas” ovaj sedamdesetogodišnjak.

Lečić kaže da su zmije koje hvata otrovne i da su i izuzetno opasne, a za jedan dan uhvatio je rekordnih 16 otrovnica. Naglašava da se poskoka ne plaši kada ga vidi, ali kada ga iznenadi u kamenjaru ni njemu ne bude svejedno.

- Kod nas su najčešće poskok i šargan, njih “lovim”, dok je šarka uglavnom uz vodu. Poskok je prisutan svugdje, najviše u kršu, jednog sam uhvatio prije mjesec i po dana od kuće 20 metara - rekao je Lečić.

Da bi se zmija uhvatila nema posebnog pravila šta je sve potrebno. Osim hrabrosti, znanja i iskustva, neophodna je flaša i štap.

Lečić dodaje da ih je dosta uhvatio skoro pa bosonog.

- Najviše sam ih uhvatio u papučama, ove godine sam ih već 13 uhvatio, što nije mala cifra, tek je počela sezona. Najviše ih je ujutro još dok je rosa, a ima ih dosta i uveče, hvatao sam ih više puta i uz svjetlo baterije - rekao je ovaj Ljubinjac, koji je po svom neobičnom hobiju poznat i van naših granica.

Lečić kaže da ga mališani često zamole da vide uživo kako izgleda hvatanje zmije.

- Djeca su radoznala i hoće da vide sve to iz prve ruke pa onda im ja pokažem i dam do znanja da je to ujedno zanimljivo, ali i opasno te da ni po koju cijenu to ne pokušavaju da rade na svoju ruku. Kada bude zmija u flaši, poneko dijete smije i da dotakne tu bocu, a ništa manje se ne plaše ni odrasli - ističe Lečić.

Stara narodska izreka kaže da “koga zmija ujede i guštera se boji”, a u slučaju ovog Hercegovca gubi smisao. Njega je ujela samo jednom, 2003. godine, ali krivicu pripisuje sebi.

- Htio sam da je uhvatim, ali sam je promašio i na kraju me ujela za nogu, ali sam dobro prošao jer je bilo seruma u bolnici. Zmija neće nikada prva ujesti, ona se samo brani, eto i tada se branila - zaključuje Lečić.

Ovaj hrabri Hercegovac ukrotio je mnoge zmije otrovnice, a prema njegovim riječima, kada nestane zmija nestaće i nas. Kamenjari, stare kuće i gomile, idealna su mjesta gdje se one skupljaju, ali samo do njegove posjete.

Filmski doprinos

Za film “Na mliječnom putu” Emira Kusturice, koji je snimljen 2016. godine Lečić je imao zadatak da uhvati zmije, što je za njega bio glatko urađen zadatak.

- Dogovor sa poznatim režiserom je bio da uhvatimo 75 zmija za taj film za otprilike dva mjeseca, na šta sam pristao. Bio sam i više nego korektno plaćen za to, tako da mogu reći da mi je drago da su zmije iz našeg pejzaža bile dio poznatog filma - rekao je Lečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana