U Doboju proslavljen jevrejski praznik Purim

Srna
U Doboju proslavljen jevrejski praznik Purim

DOBOJ - Jevrejski praznik Purim, koji se slavi kao znak sjećanja na izbavljenje Jevreja od istrebljenja tokom njihovog ropstva u Persiji, proslavljen je u Jevrejskom kulturnom centru u Doboju.

Predsjednik Jevrejske opštine u Doboju Danijel Atijas rekao je da se Purim ili Esterin praznik proslavlja na 14. adar, odnosno datum kada je vezir persijskog cara Aman odlučio da izvrši pokolj nad Jevrejima simbolično bacivši kocku, koja se na hebrejskom naziva pur.

On je tokom istorijskog časa naveo da je za oslobađanje Jevreja od ropstva najzaslužnija bila careva žena jevrejskog porijekla Ester, koja je uspjela da otkrije Amanovu zavjeru i lukavstvom od persijskog cara Ahašveroša izmolila spas svog narod od stradanja.

"Prema jevrejskom običaju, tokom besjede o Ester, obavezno je stvaranje buke, najčešće čegrtaljkama na pomen Amana", izjavio je Atijas tokom sinoćnje proslave.

Atijas je naveo da se Purim proslavlja dva dana i radosniji je praznik u jevrejskom narodu, s obzirom na to da jedan od propisa govori kako je dozvoljeno opustiti se u gozbi, ali ne previše, a proslavu u nekim zajednicama prati maskenbal uz konzumiranje trokutastih kolača punjenih pekmezom, takozvanih "Amanovih ušiju".

Purim je istorijski praznik i slavi se kao znak sjećanja na izbavljenje Jevreja od istrebljenja tokom njihovog ropstva u Persiji.

Događaji koji o tome govore opisani su u Knjizi o Esteri, koja čini dio Starog zavjeta. Ta je Megila, kao i Tora, pisana rukom, na pergamentu. Obično ima futrolu od drveta ili metala. Ljepši primjerci su od srebra, rađeni u tehnici filigrana, često s ugraviranim imenom, prezimenom ili drugim osnovnim podacima o vlasniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana