Trovače pasa u Kotor Varošu odaju kamere

Danijela Stokanić
Trovače pasa u Kotor Varošu odaju kamere

Bijeljina - Udruženje za zaštitu životinja "Aska" zatražilo je da bijeljinska veterinarska inspekcija preduzme hitne mjere i reaguje po Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja, jer je u posljednje vrijeme primijećeno da je nekoliko pasa u gradu otrovano.

Kako su objasnili u ovom udruženju, u gradu već neko vrijeme ne postoji azil za pse, a u minulu subotu je primijećeno nekoliko uginulih, otrovanih pasa na različitim lokacijama.

- Neki od pasa su uginuli i kraj zgrade Gradske uprave, gdje su nadzorne kamere u funkciji. Stoga tražimo da počinioci ovih nedjela budu pronađeni i kažnjeni u skladu sa zakonom, kojim je zabranjeno životinju ubiti, nanositi joj bol i patnju. Između ostalog, zabranjeno je i mučiti životinje i namjerno ih izlagati stresu - saopšteno je iz Udruženja "Aska", koje brigu o napuštenim životinjama vodi zajedno sa nekolicinom sugrađana.

Članovi ovog udruženja apeluju na građane da se, ako imaju saznanja u vezi sa ovim i sličnim pojavama, jave Udruženju "Aska". Ono što je šokiralo njihove pratioce na društvenim mrežama jesu fotografije i snimci otrovanih pasa i poruke koje su dobili od sugrađana koji su bili svjedoci ovih nehumanih aktivnosti.

- Vraćajući se sa posla naišla sam na psa koji je ležao na travi pored "Libertasa". Prvo sam mislila da spava i krenula da ga pomazim. Međutim, vidjela sam krv oko njega i pomislila da ga je udario automobil. Počela sam da plačem, jer nisam znala kako da mu pomognem i sjedila sam pored njega i mazila ga. Zvala sam veterinarsku stanicu, ali niko se nije javljao - glasila je jedna od poruka zabrinutih građana.

S obzirom na to da je juče bio praznik, nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa Veterinarskom inspekcijom grada Bijeljina.

Slična situacija desila se prošle sedmice kada je nekoliko leševa pasa osvanulo na kotorvaroškim ulicama, za koje još nije utvrđeno na koji način su stradali.

Mrtvi psi uklonjeni su tek nakon što su građani pozivima usijali telefone nadležnih službi. Nehuman odnos prema životinjama zabilježen je i u Banjaluci, zbog čega su njihovi ljubitelji lani pokrenuli peticiju da počne primjena Zakona o zaštiti životinja, odnosno kažnjavanje zlostavljača.

Lutalice

U Bijeljini je u posljednje vrijeme primijećen veliki broj pasa lutalica, posebno od kada nije u funkciji azil za pse.

Borbu sa lutalicama, koje tumaraju gradskim ulicama, vode i druge lokalne zajednice, između ostalog Banjaluka, dok je početkom februara u Kotor Varošu čopor pasa napao dječaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana