Svetosavlje put kojim treba da hodimo

R. Đ.
Svetosavlje put kojim treba da hodimo

Foča - Srpska pravoslavna crkva je kroz svih osam vijekova opstajala snažno sa narodom čuvajući njegov identitet i jedina je institucija koja traje i pruža zaštitu svom narodu, poručeno je na akademiji koja je u utorak uveče održana u Foči povodom 800 godina autokefalnosti SPC.

Akademiju su organizovali studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu ukazujući da je svetosavlje put kojim treba da hodimo.

Pjesmama, recitacijama i besjedama u čast Svetom Savi i pravoslavlju studenti su ukazali da srpski narod nema značajniji jubilej od osam vijekova autokefalnosti srpske crkve. Veliki prosvjetitelj, dobročinitelj i učitelj Sveti Sava donio je autokefalnost srpskoj crkvi i dostojanstvo arhiepiskopije. O tom podvigu autorsku pjesmu “Zavjet Svetom Savi” napisao je student četvrte godine Filozofskog fakulteta u Palama Lazar Škobo.

- Osam stotina godina autokefalnosti crkve nije samo očuvanje vjere pravoslavne u srpskom narodu već je očuvanje srpskog nacionalnog bića, jer su to dvoje neraskidiva veza koja traje kroz sve ove vijekove - kazao je Škobo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana